Ciasto marchewkowe stało się jakiś czas temu bardzo popularne. Ja również jestem jego fanką, ponieważ jest miękkie, wilgotne i ma wyjątkowy smak. Samej marchwi nie wyczuwamy podczas jedzenia, za to nadaje ona całości kolorku i wspaniałej wilgoci.
Dzisiejszy przepis nie zawiera dodatku tłuszczu, który świetnie zastąpiony jest orzechami laskowymi, które same w sobie są dość tłuste.

Składniki:
300g marchwi
300g łuskanych orzechów laskowych
100g mąki pszennej
6 jajek
250g drobnego cukru
szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki cienko wysmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do 180-190°C.
Marchew umyć, obrać, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy laskowe zmielić razem ze skórką. Żółtka oddzielić od białek. Marchew wymieszać z orzechami i mąką. Odstawić.
Żółtka utrzeć na jasną i puszystą masę z 1/3 porcji cukru, solą i skórką z cytryny. Białka ubić na sztywną i błyszczącą pianę z resztą cukru. 1/3 piany delikatnie wmieszać do żółtek. Resztę dodać do marchewki z orzechami i delikatnie wymieszać. Obie masy delikatnie połączyć łyżką.
Całość przełożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić i piec przez około 60 minut (do suchego patyczka). Dokładnie wystudzić. Najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!