Jabłecznik z kremem

Składniki

Ciasto:

1 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki drobnego cukru
3 jajka
1/3 szklanki soku z pomarańczy
1/3 szklanki mineralnej wody gazowanej
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
6 dużych jabłek

Krem:

3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
450g serka mascarpone
200g masła
2 czubate łyżki galaretki cytrynowej w proszku

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 200°C, tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
2. Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odstawić.
4. Wodę gazowaną wymieszać z sokiem pomarańczowym. Odstawić.
5. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu uzyskania gładkiej, sztywnej i błyszczącej masy.
6. Stopniowo dodawać do masy żółtka, mąkę z proszkiem, wodę z sokiem, olej i kakao.
7. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu rozłożyć jabłka.
8. Piec przez 45-50 minut.
9. Wystudzić.

Krem:

1. Galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody.
2. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
3. Dodawać po jednym żółtku i zmiksować.
4. Dodać mascarpone, delikatnie wymieszać.
5. Na koniec dodać letnią galaretkę.
6. Krem rozsmarować na wystudzonym cieście i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

SMACZNEGO!!!