Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami

Wyjątkowo szybkie i wyjątkowo proste ciasto. Niezwykle aromatyczne kusi już będąc w piekarniku. Pamiętam, jak kilka lat temu spędzając wakacje u rodziny zrobiłam to ciasto na podwieczorek. Nie załapałam się na ani jeden kawałek. Zniknęło w mgnieniu oka jeszcze ciepłe. Jest to jeden z tych wypieków, które raz wypróbowane goszczą na stołach często, jeśli nie bardzo często. Naprawdę polecam!

\"\"

Składniki

1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
5 jabłek
2/3 szklanki oleju
100g posiekanych orzechów włoskich
50g migdałów w płatkach

1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać i odstawić.
3. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
4. Stopniowo dodawać mąkę miksując na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.
5. Dodać jabłka, orzechy, migdały i olej i wymieszać wszystko łyżką. 6. Ciasto wylać na blachę i piec przez ok. 50 minut*

*Ja tym razem piekłam z połowy składników i ciasto było gotowe już po 25 minutach!!!

I to naprawdę wszystko 🙂 Można posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!