Akcesoria potrzebne do wypieku chleba

W obecnych czasach półki sklepowe uginają się od rodzai pieczywa. Zaczynając od przeróżnych chlebów, bułek a kończąc na słodkich, delikatnych chałkach. Niestety takie sklepy zwykle nastawione są na jak największy zysk, dlatego zazwyczaj znajduje się w nich pełno zbędnych dodatków, które negatywnie mogą wpływać na zdrowie.

W związku z tym, że w obecnych czasach ludzie zwracają szczególną uwagę, aby dbać o zdrowie, wypiek domowego chleba stał się bardzo popularny.

Wypiekanie takiego domowego chleba sprawia, że w domu unosi się nieziemski zapach. Nie jest to zbyt skomplikowane, szczególnie jeżeli użyjemy kilku ciekawych akcesoriów.

Wypiekanie chleba- jak zacząć?

Aby zacząć przygodę z pieczeniem chleba, potrzebujemy przepis, pozytywne nastawienie i trochę czasu. Warto na początek wybierać pszenne chleby na drożdżach, gdyż ich przygotowanie jest trochę łatwiejsze. Dzięki temu nie będziemy się na wstępie zniechęcać ewentualnymi niepowodzeniami.

Trzeba się też zdecydować czy będziemy piec chleb z foremki, czy taki, który wyrasta w koszyczku. Przy tym drugim będziemy potrzebować trochę sprzętu. Są to m.in. koszyczek do wyrastania chleba, nóż do jego nacinania czy naczynie do pieczenia.

Koszyczek do wyrastania

Aby chleb wyszedł miękki i puszysty w środku musi odpowiednio wyrosnąć. Z pomocą przyjdzie tu właśnie taki koszyczek. Jego użycie zdecydowanie poprawi jakość takiego domowego pieczywa.

Dzięki jego użyciu zapobiegnie się rozlewaniu ciasta przy przekładaniu do naczynia do pieczenia. Unikniemy też pękania i kruszenia się skórki już po wypieku. Chlebek będzie miał piękny okrągły lub podłużny kształt. Ważne jest, aby taki koszyczek wyłożyć papierem do pieczenia, lnianą ściereczką lub oprószyć mąką (najlepiej ryżową) co zapobiegnie klejeniu się ciasta do ścianek.

Chociaż użycie takiego koszyczka ułatwi nam pracę, w naszych domach możemy znaleźć ciekawe zastępstwo np. durszlak, sitko czy makutrę.

\"\"

Nóż do nacinania chleba

Z jego pomocą możemy stworzyć piękne wzory, które dodadzą uroku naszemu chlebowi. Takim nożem może być zwykły nóż kuchenny. Z czasem możemy nabyć specjalny uchwyt, w którym mocuje się żyletki. Z jego pomocą można tworzyć jeszcze bardziej precyzyjne wzorki.

\"\"

Deska do krojenia chleba

Naczynie do pieczenia

Na początkach naszej przygody możemy zacząć od naczynia żaroodpornego. Do wyboru mamy jeszcze garnki żeliwne, garnki gliniane.

Gliniane inaczej nazywane są rzymskimi. Są proste w obsłudze, dlatego sprawdzą się dla początkujących. Duża pojemność przyda się, gdy pieczemy dla większej liczby osób. Choć taka pojemność może być rozważana w formie wady- jest za duży dla jednej osoby. Aby taki garnek służył nam na lata, musi być odpowiednio konserwowany.

Garnek żeliwny nie potrzebuje specjalnej pielęgnacji przed użyciem. Z jego pomocą chleb ma chrupiącą skórkę. Zaletą będzie fakt, że ma różne wielkości, więc każdy wybierze coś dla siebie. Jest dość drogi, ale służyć nam będzie na lata.

\"\"

Tańszą alternatywą dla powyższych opcji będzie keksówka. Świetna na początek. Może być wykonana z różnych materiałów np. ze stali, silikonu czy porcelany. Są one łatwo dostępne i równomiernie się nagrzewają. Te silikonowe są elastyczne, co ułatwi wyjęcie takiego chleba po upieczeniu. Zajmują mało miejsca i są trwałe.

\"\"

Ciekawą i innowacyjną opcją jest wypiekanie na kamieniu. Dostępne są one w wielu kształtach i rozmiarach, dzięki czemu każdy może wybrać coś dla siebie. Nagrzewa on równomiernie ciasto i pochłania wilgoć, co sprawia, że chleb jest bardzo chrupiący. Nie ma potrzeby użycia papieru czy mąki, bo ciasto nie będzie przywierało do kamienia. Zaletą będzie też szybsze wypiekanie się chleba niż w tradycyjnej blaszce.

\"\"

Kratka do studzenia

Po zakończeniu wypieku naszego chleba jeszcze przed przystąpieniem do jego jedzenia należy go wystudzić. Położenie go bezpośrednio na blacie może sprawić, że chleb będzie gumowaty. Użycie kratki do studzenia sprawi, że będzie lepsza cyrkulacja powietrza, dzięki czemu chleb będzie chrupiący.

\"\"

Czy warto?

Wypiek chleba może być ciekawym przeżyciem. Dzięki własnoręcznemu przygotowaniu będziemy dobrze wiedzieli, co kryje wnętrze i pozostanie nam tylko cieszenie się pysznym chlebem wykonanym przez nas samych. Sam proces nie jest trudny a akcesoria ogólnodostępne, dlatego sądzę, że warto spróbować.