Akcesoria cukiernicze

Tak naprawdę, aby przygotować tort, wystarczą nam rzeczy, które każdy posiada w domu. Jednak, jeżeli pragniemy, aby nasz tort dobrze się prezentował i wzbudzał zachwyt wśród innych, warto rozważyć zakup akcesoriów cukierniczych, które zdecydowanie ułatwią nam to zadanie.

Od czego zacząć?

Aby rozpocząć przygotowywanie świetnego tortu, należy najpierw zająć się upieczeniem biszkoptu. Już na tym etapie może przydać nam się parę akcesoriów.

Aby precyzyjnie odmierzyć ilość produktów, przyda się waga.

Sitko do przesiewania pomoże usunąć drobne zanieczyszczenia z mąki.

A miska? Gdzieś w końcu trzeba składniki ze sobą połączyć. A czym to zrobić? Najlepiej szpatułkami– najczęściej polecane są silikonowe. Zdecydowanie przyda się mikser, chociażby w celu ubicia białek. Oszczędnością czasu może być użycie robota planetarnego, choć nie jest to konieczne.

Zapraszam do przeczytania artykułu —> Jaki robot kuchenny wybrać?

Kiedy ciasto jest gotowe, należy je upiec. Taką gotową masę przekładamy do naczynia, w którym będziemy piekli. Obecnie niezastąpionym faworytem na tym polu jest rant cukierniczy. Jest najchętniej wybierany, gdyż pozwala składać wysokie torty. Na początku może wydawać się to trudne i niepotrzebne, ale z czasem większość osób zaczyna uważać ranty za niezastąpione.

\"\"

Można go używać również do pieczenia biszkoptów, dzięki czemu za jednym razem upieczemy jeden wysoki biszkopt i nie będziemy zmuszeni piec kilku niskich. Niektórzy obawiają się, że spod rantu coś wypłynie. Jeżeli biszkopt został przygotowany w prawidłowy sposób, nie powinno do tego dojść. Dzięki temu, że ranty są regulowane, upieczemy z ich pomocą małe oraz duże biszkopty.

Biszkopt gotowy- co dalej?

Skoro ciasto upieczone przydałoby się coś do jego pokrojenia. Mamy tu kilka możliwości:

  • Zwykła nitka, którą znajdziemy w każdym domu. Nie każdemu jednak ten sposób przypadnie do gustu, gdyż ciasto ma wtedy nierówną powierzchnię.
  • Noże strunowe, które działają podobnie jak nitka i stwarzają ten sam problem.
  • Ostry, długi nóż z piłką. Dzięki niemu biszkopt ma równą powierzchnię, na której nie ma okruszków.

Przy krojeniu ciasta warto zwrócić uwagę na wysokość poszczególnych blatów. Jeżeli chcemy, aby były jednakowej grubości możemy śmiało użyć zwykłej szkolnej linijki.

Po uzyskaniu blatów zabieramy się za nasączanie biszkoptu. To, czym tego dokonamy, jest wyłącznie sprawą indywidualną. Możemy użyć łyżki, pędzla czy butelki z podziurkowaną nakrętką.

Gdy ten etap mamy za sobą możemy przejść do przekładania biszkoptu kremem. Tutaj warto użyć rękawa cukierniczego. Dzięki niemu nałożymy krem równomiernie i unikniemy zbędnego bałaganu (z łyżki zawsze może coś spaść).

Gdy chcemy zrobić piętrowy tort najlepiej użyć wsporników. Dzięki temu tort nie pęknie pod własnym ciężarem.

Biszkopt przełożony- co teraz?

Kiedy biszkopt jest złożony i przełożony bierzemy się za tynkowanie. Jest to po prostu pokrywanie ciasta kremem maślanym, ganachem czy kremem na bazie śmietany.

Co nam się przyda?

Na pewno patera obrotowa. Dzięki niej z łatwością pokryjemy ciasto tynkiem. Przy jej wyborze należy zwrócić uwagę, aby była stabilna i płynnie się obracała. Nie może przechylać się na boki, gdyż w takim wypadku będzie bardziej przeszkadzała niż pomagała.

Szpatułka będzie równie niezastąpiona. Pomoże nałożyć krem na ciasto i wyrówna jego górną powierzchnię.

\"\"

Jak szpatułka to i skrobka. Służy ona do wygładzania powierzchni kremu. Musi posiadać 2 cechy: kąt prosty u dołu, dzięki czemu uzyskamy piękne pionowe boki tortu i prostą płaszczyznę co zapobiegnie powstawaniu pasków i wgłębień na tynku.

Czas na dekorowanie

Gdy przejdziemy wszystkie powyższe etapy, możemy przejść do dekorowania. I tu znajdziemy parę akcesoriów i rzeczy, które się przydadzą.

Najłatwiejszą opcją w dekorowaniu będzie użycie barwników. Stworzą one ciekawy wizualny efekt, a ich użycie nie nastręcza zbytnich trudności.

Z akcesoriów przydadzą się pędzle. Dzięki nim możemy malować wzorki na przykład z pomocą czekolady czy przymocować jadalne złoto.

Najbardziej popularnym akcesorium będą tylki. Są to końcówki do szprycownicy czy rękawa cukierniczego, z pomocą których stworzymy rozetki albo inne ozdoby z kremu. Są w najróżniejszych kształtach i rozmiarach.

Jeżeli planujemy pracować z masą cukrową, przydadzą się nam narzędzia do pracy z masą cukrową takie jak nożyk, skalpel czy wałek.

Jeżeli nie mamy super zdolności artystycznych, możemy wykorzystać gotowe szablony. Wystarczy przyłożyć taki do ciasta i wypełnić np. kolorowym lukrem.

Prostym sposobem na dekorację jest użycie topperów. Są to wykonane z różnych materiałów cyfry, wyrazy, figury lub wzorki. Połączone są z długim szpikulcem, który wbija się w tort. Prosta, ale efektywna dekoracja.

Coś jeszcze?

Warto również zaopatrzyć się w coś z pomocą czego taki tort przetransportujemy. Na pewno przyda się podkład pod tort. Dzięki niemu możemy taki tort przenosić, nie bojąc się, że ulegnie uszkodzeniu. Przydadzą się również pudełka na tort. Ułatwią transport i zapobiegną przesiąknięciu zapachami, gdy trzymamy tort w lodówce.

Na koniec

Mając to wszystko, jesteśmy w stanie stworzyć wspaniały tort. Po jego wykonaniu pozostaje zrobić zdjęcie na pamiątkę i zacząć jeść rozkoszując się jego pysznym smakiem i pięknym wyglądem.