Święta Bożego narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nim czas na pieczenie pierniczków.
Dzisiejszy przepis dawno temu dostałam od babci i piekę te pierniczki od wielu lat. Ciasto wymaga porządnego schłodzenia w lodówce przed pieczeniem, dlatego trzeba je przygotować mniej więcej 2-3 godziny przed przystąpieniem do wypiekania.
Ja ciasto przygotowuję dzień wcześniej. Pierniczki miękną właściwie na drugi dzień i nie wymagają długiego leżakowania, aby nikt sobie na nich nie połamał zębów.
Są miękkie i intensywnie korzenne. Z poniższego przepisy wychodzi około 50 pierniczków. Jeśli macie małe foremki, to wyjdzie ich zdecydowanie więcej.
Składniki:
415g mąki
85g drobnego cukru
85g płynnego miodu
85g dżemu śliwkowego (mogą być powidła)
85g masła
1 jajko
15g kakao
3/4 łyżki sody
3/4 łyżki oleju
2 łyżki przyprawy do piernika
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
Miód najlepiej aby był w stanie płynnym. Jeśli Twój jest skrystalizowany, należy wstawić go do ciepłej wody i poczekać aż się rozpuści.
Jeśli użyjemy miodu w formie stałej, jest duże prawdopodobieństwo, że w cieście pozostaną jego grudki, które podczas pieczenia się roztopią zostawiając nieestetyczne dziurki w pierniczkach.
Wszystkie składniki umieścić w dużej misie lub na stolnicy i najpierw przesiekać nożem, aby uzyskać niewielkie grudki ciasta, a następnie wszystko razem zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy lub blacie. Rozwałkowane ciasto powinno mieć ok. 5mm.
Wycinać foremkami dowolne kształty i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 11 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, pierniczki posmarować rozkłóconym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka.
Nie jest to czynność obowiązkowa, ale posmarowane jajkiem pierniczki pięknie błyszczą.
Wystudzone pierniczki można udekorować lukrem.
Lukier:
1 białko
140g bardzo drobnego cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
odrobina soku z cytryny
Ważne jest żeby cukier puder był przesiany przez drobne sito. Sok z cytryny również dodajemy przez sitko, żeby w lukrze nie znalazły się pestki ani miąższ.
Białko ubić prawie na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder łyżka po łyżce i miksować na wysokich obrotach do uzyskania bardzo gładkiej i gęstej masy.
Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Dodać tyle soku z cytryny, żeby lukier z łatwością dał się wyciskać z woreczka na pierniczki.
Lukier szybko zastyga, więc nie należy pozostawiać go w naczyniu. Od razu po zrobieniu przełożyć go do woreczka, którym będziemy dekorować.