Ciasto „Coca Cola”

Ciasto „Coca Cola” to nic innego jak przepyszne ciasto czekoladowe ze sporym dodatkiem Coca Coli. Jest cudownie miękkie i w konsystencji może nieco podobne do brownie. Przełożyłam je delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i polałam polewą. Całość wykończyłam okruszkami ciasta. W wykonaniu ciasto jest bardzo proste i niewątpliwą jego zaletą jest to, że nie wymaga użycia miksera. Nic tylko piec i się zajadać.

Ciasto coca cola

Inspiracja: Nigella Lawson „Jak być domową boginią”

Składniki

Ciasto

wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

200g mąki tortowej
250g drobnego cukru trzcinowego Demerara
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
125ml maślanki
175ml Coca Coli
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
125g masła
2 łyżki ciemnego kakao

Krem:

250g serka mascarpone (schłodzonego)
180g śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 śmietan-fix

Polewa:

60g masła
2 łyżki Coca Coli
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka ciemnego kakao

Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Pustą formę włożyć do piekarnika.

Do misy miksera przełożyć mąkę, cukier, sodę i sól. Dobrze wymieszać. Do garnuszka z grubym dnem przełożyć masło, coca colę i kakao. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż masło się rozpuści. Nie gotować. W osobnym naczyniu dobrze roztrzepać jajko z maślanką i cukrem waniliowym.

W mące utworzyć wgłębienie na środku i mieszając drewnianą łyżką, powoli wlewać masę z coca colą. Mieszać do połączenia się składników. Następnie dodać masę z maślanką i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do gorącej formy i piec przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto pozostawić w formie na 15 minut, po czym delikatnie przełożyć je na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Serek mascarpone krótko zmiksować z kremówką, następnie dodać cukier i cukier waniliowy wymieszany ze śmietan-fixem. Miksować do uzyskania gęstego kremu.

Wypukły wierzch ciasta odciąć i zblendować na drobne okruszki. Ciasto przekroić na dwie równe części. Pierwszą z nich ułożyć w tortownicy, rozsmarować na niej cały krem i przykryć drugą częścią ciasta.

Przygotować polewę. Masło, coca colę i cukier podgrzewać na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Nie gotować. Dodać kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Ciepłą polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta i obficie posypać okruszkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

SMACZNEGO!!!


11 thoughts on “Ciasto „Coca Cola”

  1. Ciasto bardzo smaczne, dziękuje za przepis. Jednakże w mojej ocenie cola praktycznie jest niewyczuwalna, za to dzięki niej ciasta staje się „mokre”.
    Może ciasto mi za mało wyrosło, ale generalnie należy uważać jak przekraja się je na pół, bo niestety górny biszkopt mi się rozwalił, przez co nie dało się ściąć czubka na okruszki i musiałam ręcznie wydrążyć, w efekcie wizualnie nie wyglądał tak jakbym chciała. Podsumowując, bardzo ciekawy przepis, warto było spróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *