Ciasto pomarańczowe

Lato w pełni, a mi zamarzyły się święta. A przynajmniej ich smak.

Oprócz cynamonu i miodu, ze świętami nieodzownie kojarzą mi się pomarańcze i mak.

W swoim zeszycie znalazłam więc przepis, który łączy oba produkty w pysznym cieście. Ciasto jest dość zbite, ale i wilgotne. Konfitura pomarańczowa nadaje nieco gorzkiego smaku, ale nie jest on bardzo intensywny, więc nie przeszkadza całości.

Dekoracja z pomarańczy sprawia, że jest ono niepowtarzalne i bardzo ciekawie wygląda.

Należy jednak pamiętać, żeby pomarańcze do dekoracji były cienko pokrojone. W przeciwnym wypadku nie utrzymują się na cieście i niezbyt ładnie wyglądają.

Składniki:

180g masła
120g drobnego cukru
3 jajka
250g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z 3 pomarańczy*
50g maku
4 łyżki jogurtu
2 pomarańcze
150ml soku pomarańczowego**
2 łyżki cukru
1 słoiczek dżemu lub konfitury z pomarańczy

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
2. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Odstawić.
3. Masło i cukier utrzeć na jasną i puszystą masę.
4. Dodawać jajka jedno po drugim, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą.
5. Dodać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać.
6. Dodać jogurt, mak i otartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać.
7. Masę przelać do przygotowanej tortownicy.
8. Piec przez 50-60 minut.
9. Pomarańcze pokroić w cienkie plasterki.
10. Przełożyć je do garnuszka, wlać sok pomarańczowy, dodać cukier i dusić pod przykryciem przez 7-10 minut.
11. Ciasto po upieczeniu wystudzić.
12. Dżem pomarańczowy rozpuścić i przetrzeć prze gęste sito.
13. Wystudzone ciasto posmarować 1/3 dżemu. Boki i górę ciasta obłożyć plastrami pomarańczy i posmarować pozostałym dżemem.
14. Wstawić do lodówki aż dżem zastygnie.

* Przed starciem skórki pomarańcze należy dokładnie umyć i sparzyć.
** Użyłam soku z pomarańczy, z których starłam skórkę.

SMACZNEGO!!!