Chleb gryczany z czarnuszką

Składniki:

  • 500 g płatków gryczanych
  • 100g (1/2 szklanki) mąki owsianej lub zmielonych drobno płatków owsianych/gryczanych
  • 100 g (2 szklanki) mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki łupiny babki jajowatej
  • 700 ml mleka ryżowego lub wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 50 g (5 łyżek) wymieszanych nasion dyni, słonecznika, siemienia lnianego.
  • 1 łyżka czarnuszki lub innych ulubionych nasion do posypania
  • 1 łyżka płatków owsianych do posypania
  • 3 duże łyżki gęstego oleju kokosowego

Sposób wykonania:

Podgrzej (nie gotuj) wodę lub mleko. Do miski wsyp wszystkie suche składniki (oprócz mąki owsianej) zalej ciepłą wodą lub mlekiem. Odstaw na około 30 minut. Do powstałej masy dodaj mąkę owsianą oraz olej kokosowy i dobrze wymieszaj.

Wyłóż keksówkę, papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy, posyp czarnuszką i płatkami owsianymi.

Do nagrzanego wcześniej piekarnika nagrzanego do 180°C wstaw ciasto i piecz ok. 45 minut.
Chleb gryczany pokrój po całkowitym ostudzeniu.