Mazurek orzechowo-kajmakowy

Wielkanoc za pasem, a więc czas na mazurki. Na pierwszy ogień idzie mój mazurek orzechowo-kajmakowy. Ciasto półkruche, posmarowane jest cienką warstwą dżemu śliwkowego, na to masa intensywnie orzechowa i krem kajmakowy. Jak dla mnie niebo w gębie.

Mazurek orzechowo-kajmakowy

Składniki

Ciasto:

150g mąki pszennej
80g drobnego cukru
1 jajko
80g masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa orzechowa:

250g orzechów włoskich
200ml mleka
2 czubate łyżeczki cukru pudru

Krem kajmakowy:

duża puszka kajmaku (510g) (powinien być bardzo gęsty)
250g masła

Dodatkowo:

1 łyżka dżemu śliwkowego
1 łyżeczka kakao

Mazurek orzechowo-kajmakowy a

Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną foremkę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem do uzyskania drobniutkich grudek. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto równomiernie rozłożyć na dnie foremki (można rozwałkować pomiędzy kawałkami folii), wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez 15-20 minut na jasnozłoty kolor. Zostawić w foremce na kilka minut, po czym wyciągnąć i wystudzić.

Orzechy zmielić. Mleko zagotować z cukrem i zalać nim zmielone orzechy. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Orzechy wchłoną mleko i powstanie masa na tyle gęsta, że będzie można ją potem swobodnie kroić.

Przygotować krem kajmakowy. Masło ubić na puch. Cały czas miksując dodawać kajmak, łyżka po łyżce. Miksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy.

Wystudzone ciasto przełożyć z powrotem do foremki wyłożonej folią, lub ograniczyć z każdej strony folią aluminiową. Ciasto posmarować dżemem i wyłożyć wystudzoną masę orzechową. Wyrównać. Na wierzchu cienko rozsmarować część kremu kajmakowego i również wyrównać.

Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować brzegi i wierzch mazurka. W celu uzyskania ciemniejszego koloru, do części pozostałego kremu dodać łyżeczkę kakao i dobrze zmiksować.

Tu krótki filmik pokazujący jak wykonać taką krateczkę z kremu:

Mazurek orzechowo-kajmakowy a2

SMACZNEGO!!!


27 thoughts on “Mazurek orzechowo-kajmakowy

  1. Mazurek stał się przebojem, dobrze, że upiekłam z podwojnej porcji!!
    Mocno polecam…do gorzkiej kawy i herbaty, słodki ale niesamowicie smaczny. A jaki łatwy do zrobienia…rewelacja!!

  2. jakiego kajmaku uzywasz? ostatnio jak robilam te mase to po ubiciu maslo z kajmakiem stalo sie plynne i nawet w lodowce nie chcialo sie zsiasv. Co mogło byc tego przyczyna?

    • Najczęściej używam kajmaku z Gostynia. Nie wiem dlaczego masa stała się płynna. Masło i kajmak muszą być w temperaturze pokojowej. Najpierw utrzeć masło na puch, następnie trzeba dodawać po jednej łyżce kajmaku. Może tu gdzieś pojawił się problem?

      • ja też zawsze używam gostynia bo niby najlepsze a i tak masa robi się rzadka. może to sposób mieszania ma wpływ? ja robię robotem planetarnym z koncówka do ubijania masła, moze po utarciu powinnam wmieszać kajmak delikatnie rózgą? już sama nie wiem…

        • Moim zdaniem, każdy krem najlepiej ubija się mikserem ręcznym i tak też robię. Zawsze na wysokich obrotach. Jeszcze nigdy masa mi się nie zrobiła płynna, dlatego nie wiem, co doradzić. A czy masz jednakowe temperatury masła i kajmaku?

          • zawsze jednakowe, masło także prawdziwe, może to zależy od długości mieszania? dajesz cala puszkę na raz czy porcjami? taką mam chęć na ten mazurek a boję się, że znowu kolejny raz będę się musiała ratować żelatyną ;/

    • Kajmaku krówkowego nigdy nie ubijałam z masłem ale bardzo często ubijam czekoladowy kajmak z Bakalandu kiedyś to był Gostyń ale oni przestali go produkować w puszkach. Trzeba długo ubijać mikserem aż krem zrobi się gesty. Na początku ubijania wydaje nam się że jest dobry ale nagle robi się rzadki i owarzony, trzeba wtedy dalej ubijać do pożądanej konsystencji. Trwa to czasem dość długo ale nie zrażać się i ubijać dalej. Robię to zwykłym mikserem obrotowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *