Mazurek orzechowo-cytrynowy

Pierwsza tegoroczna wielkanocna propozycja to mazurek na miodowym spodzie, z karmelową masą orzechową i aksamitnym cytrynowym kremem, który bosko łączy ze sobą wszystkie smaki ciasta. Jak to z mazurkami bywa, ten również jest dość słodki i ciężki, ale absolutnie pyszny. Polecam.

Mazurek orzechowo-cytrynowy a

Składniki

Spód:

125g mąki
50g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżki miodu
1/2 łyżki mleka
1/4 łyżeczki sody

Masa orzechowa:

50g cukru
60g masła
1 łyżka miodu
100g posiekanych orzechów włoskich

Krem cytrynowy:

3 jajka (dobrze umyte i wyparzone)
150g drobnego cukru
225g miękkiego masła
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki ajerkoniaku

Dodatkowo:

garść zmielonych orzechów włoskich

Mazurek orzechowo-cytrynowy

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, rozwałkować i ułożyć na dnie formy.

Masło, cukier i miód na masę orzechową przełożyć do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i zagotować. Gotować 1-2 minuty. Gorącą masę rozłożyć na surowym cieście, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Wystudzić.

W garnuszku zagotować niewielką ilość wody i dalej gotować na niewielkim ogniu. Jajka i cukier przełożyć do żaroodpornej szklanej lub metalowej misy, ułożyć na garnuszku, tak, aby misa nie dotykała wody i miksować na wysokich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści i powstanie gładki, gęsty krem (może to zająć nawet ok. 10 minut). Odstawić do wystudzenia do temperatury pokojowej. Masło utrzeć na puch, dodać skórkę z cytryny. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać krem jajeczny i ucierać do uzyskania aksamitnego kremu. Dodać sok z cytryny, potem ajerkoniak i jeszcze chwilę miksować, aby smaki się połączyły.

Część kremu rozsmarować na upieczonym spodzie, wyrównać. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować brzegi mazurka. Do środka wsypać zmielone orzechy włoskie i równomiernie rozłożyć. Mazurka należy przechowywać w lodówce, jednak 30 minut przed podaniem, wystawić go do temperatury pokojowej.

SMACZNEGO!!!


8 thoughts on “Mazurek orzechowo-cytrynowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *