Mazurek karmelowo-czekoladowy

Jest to chyba jeden z najbardziej klasycznych mazurków pojawiających się na świątecznych stołach. Karmel i czekolada. Połączenie, które sprawdza się zawsze. Polecam 🙂

mazurek karmelowy

Składniki

Spód:

100g zimnego masła
50g cukru pudru
200g mąki pszennej
1 zimne jajko

Karmel:

75g masła
75g cukru trzcinowego
200g słodzonego mleka skondensowanego

Czekolada:

100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
150ml śmietanki kremówki
60g masła

karmelowy

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i przesiekać nożem. Opuszkami palców rozprowadzić masło z mąką. Chcemy uzyskać konsystencję bułki tartej. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Foremkę, w której będziemy piec należy wysmarować cienko masłem. Ułożyć w niej dwa długie paski papieru do pieczenia tak, aby wystawały poza rant foremki. Ułatwi to wyciągnięcie gotowego mazurka. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm, nawinąć na oprószony mąką wałek i delikatnie przenieść do przygotowanej foremki. Docisnąć do dna i brzegów, oraz uformować rant o wysokości mniej więcej 1,5cm. Na surowym cieście ułożyć duży kawałek papieru do pieczenia, wysypać na niego fasolki do obciążenia ciasta i wstawić całość do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie delikatnie i ostrożnie usunąć papier z fasolkami i jeszcze chwilę dopiec ciasto. Powinno być matowe i lekko zarumienione. Zostawić do wystygnięcia.

Przygotować karmel. Do tego celu będzie potrzebny garnuszek, najlepiej teflonowy z niezbyt grubym dnem. Kiedy używam tych z podwójnym dnem, karmel zawsze się krystalizuje podczas przygotowania.
Do garnuszka przełożyć masło i cukier i rozpuścić na wolnym ogniu. Dolać skondensowane mleko i cały czas mieszając (drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką) podgrzewać aż bąbelki pojawią się na całej powierzchni masy. Od tego momentu podgrzewać jeszcze około 3 minuty (pamiętając o mieszaniu), po czym zestawić garnuszek z palnika i mieszać jeszcze przez chwilę aż bąbelki znikną. Gotowy karmel wylać na przygotowany spód.

Przygotować masę czekoladową. Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do garnuszka. Dolać śmietankę i masło i rozpuścić wszystko na wolnym ogniu, delikatnie mieszając. Ważne, by masa była jednolita i gładka. Lekko przestudzić i wylać całość na karmel. Wstawić do lodówki aż karmel i czekolada dobrze stężeją.

Udekorować według uznania.

rp_mazurek-karmelowo-czekoladowy-1024x682.jpg

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Mazurek karmelowo-czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *