Mazurek czekoladowo-migdałowy

Dziś kolejny mazurek. Tym razem postanowiłam wykorzystać kruche ciasto z dodatkiem migdałów. Obwódka mazurka wykonana jest z marcepanu i białka i upieczona razem z ciastem, a w środku aksamitne, mocno czekoladowe wypełnienie. Pracę dobrze jest zacząć od przygotowania masy czekoladowej, ponieważ potrzebuje ona kilku godzin, aby stężeć, zanim zostanie nałożona na ciasto.

Mazurek czekoladowo-migdałowy

Składniki

Ciasto:

80g mąki pszennej
100g migdałów
70g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
65g masła
2 żółtka
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów

Obwódka:*

200g marcepanu
1 białko
1 łyżka whisky lub rumu

Masa czekoladowa:*

100g czekolady mlecznej
100g gorzkiej czekolady
200g śmietanki kremówki
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka whisky lub rumu

Dodatkowo:

1-2 łyżeczki dżemu śliwkowego
połówki migdałów do dekoracji

Mazurek migdałowo-czekoladowy

Migdały zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10-15 minut. Po tym czasie skórka na migdałach nasiąknie i łatwo będzie można je obrać. Po obraniu migdały wysuszyć. Można nagrzać piekarnik do 80°C, włączyć termoobieg, migdały przesypać na papier do pieczenia i włożyć do piekarnika na 10-15 minut. Wysuszone migdały dobrze zmielić.

Przygotować masę czekoladową. Śmietankę zagotować z miodem. Zestawić z palnika i dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Cały czas mieszając dodać miękkie masło, następnie whisky. Kontynuować mieszanie do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Odstawić w chłodne miejsce aż masa stężeje.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno foremki o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno przygotowanej foremki. Odstawić.

Marcepan pokruszyć i dobrze zmiksować z białkiem. Dodać whisky i jeszcze raz zmiksować. Powinna powstać jednolita masa. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i na brzegach surowego ciasta wycisnąć rozetki lub muszelki, które utworzą rant mazurka. Całość wstawić do piekarnika i piec 15-18 minut na jasno-złoty kolor. Wystudzić.

Na wystudzonym spodzie rozsmarować dżem śliwkowy.

Wystudzoną i stężałą masę czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką (u mnie otwarta gwiazdka) i wyciskać wzory na wierzchu mazurka. Udekorować połówkami migdałów.

* Przepis na obwódkę ciasta i masę czekoladową pochodzi z książki Cukiernia Lidla z moimi niewielkimi zmianami.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *