Mazurek cytrynowy

Lekki, puszysty i orzeźwiający mazurek cytrynowy. Intensywnie cytrynowe ciasto jest uzupełnione równie intensywnym lukrem oraz uprażonymi wiórkami kokosowymi. To idealna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi kremami i bakaliami przy świątecznym stole.
Przepis dostałam od Tereski, koleżanki z pracy.

mazurek cytrynowy

Składniki:

2 jajka
tyle mąki ile ważą jajka (bez skorupki)
tyle masła ile ważą jajka
tyle drobnego cukru ile ważą jajka
1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

100g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

2-3 łyżki wiórków kokosowych
smażona skórka z cytryny lub pomarańczy

cytrynowy

Małą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć i zetrzeć w całości na tarce o drobnych oczkach. Tak, całą cytrynę razem ze skórką i miąższem. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i startą cytrynę.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec około 25-30 minut (do suchego patyczka) Ciasto będzie złote u góry. Wystudzić.

Przygotować lukier. Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i dokładnie zmiksować. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać jeszcze odrobinę soku. Lukier natychmiast przelać na wystudzone ciasto. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.

Ciasto udekorować wiórkami i skórką z cytryny lub pomarańczy.

cytrynowy mazurek

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *