Trufelki orzechowe

Dziś propozycja słodkości, które możecie przygotować wraz ze swoimi pociechami. Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo smaczne trufelki orzechowe. Dzięki zawartości pokruszonych herbatników, trufelki przyjemnie chrupią po przegryzieniu. Jakiś czas temu przygotowywałam je z moimi uczniami na kółku kulinarnym i sprawiły wiele radości. Szczególnie formowanie kuleczek z kakaowej masy.

Trufelki orzechowe

Składniki:

125g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka kremowego serka kanapkowego (naturalnego)
2 łyżki kakao
3-4 łyżki cukru pudru
120g herbatników
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:

kilka łyżek zmielonych orzechów włoskich do obtoczenia trufelków

Herbatniki pokruszyć na bardzo drobniutkie kawałeczki.
Masło utrzeć z przesianym przez sito cukrem pudrem i kakao. Dodać serek i dobrze zmiksować. Dodać herbatniki i orzechy i bardzo dokładnie wymieszać.

Z powstałej masy formować niewielkie kuleczki i obtoczyć je w mielonych orzechach. Ułożyć w papilotkach i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

I to naprawdę wszystko.

Orzechowe trufelki

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Trufelki orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *