Mleczne kuleczki

Po waniliowych ciasteczkach z mlekiem w proszku, postanowiłam wykorzystać pozostałe mleko do zrobienia małych słodkości. Wybór padł na mleczne kuleczki, które szybko znalazły amatorów w postaci mojej drugiej połowy i brata. Zniknęły tak szybko, że ja zdążyłam zjeść zaledwie dwie, a chętnie spałaszowałabym więcej. Należę do tych osób, które w dzieciństwie wyjadały mleko w proszku łyżeczkami wprost z opakowania. Nie powinno więc dziwić nikogo, że i dzisiejsze słodkości przypadły mi bardzo do gustu. Mam nadzieję, że tak będzie również z Wami 🙂

Mleczne kulki

Składniki:

70g masła
100g drobnego cukru
1-2 łyżki śmietany kremówki
125ml wody
1/4 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki cynamonu
200g mleka w proszku

Wykonanie:

1. Masło rozpuścić.
2. Dodawać stopniowo cukier, podgrzewając na średnim ogniu i mieszać aż cukier się rozpuści.
3. Kiedy masa nabierze złotawego koloru, powoli dolewać wodę i gotować na sporym ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje.
4. Zostawić masę do lekkiego przestygnięcia.
5. Dodać imbir i cynamon, wymieszać.
6. Do masy maślanej dodać mleko w proszku w dwóch częściach. Po pierwszej części dolać jeszcze kremówkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Nie jest to proste, ale wykonalne 😛
7. Kiedy masa jest jeszcze ciepła formować kuleczki.
8. Można obtoczyć jeszcze ciepłe w mleku w proszku lub posypać kakao.

Mleczne kulki

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Mleczne kuleczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *