Tort makowy

Dziś na świąteczny stół proponuję przepyszny tort makowy. Jest idealnie wilgotny, chrupiące orzechy nadają mu ciekawej konsystencji. Można go wzbogacić rodzynkami namoczonymi w alkoholu. Przepis dostałam od mojej Pani Stomatolog, która, jak się okazało, jest również miłośniczką wszelkich wypieków.

Tort makowy

Składniki

Ciasto:

300g zmielonego maku
125g masła
6 jajek
400g jabłek
200g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
50g migdałów w płatkach
posiekane orzechy włoskie (według uznania)

Polewa:

1/2 kubeczka śmietany 30%
cukier (wg uznania)
25g gorzkiej czekolady
25g mlecznej czekolady

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 200°C. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
2. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach. Odstawić.
3. Żółtka oddzielić od białek.
4. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jasną i puszystą masę.
5. Dodać zmielony mak i proszek do pieczenia. Wymieszać.
6. Dodać starte jabłka, migdały i rodzynki. Dokładnie wymieszać.
7. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową.
8. Masę przelać do tortownicy i piec przez 60 minut. Ciasto wystudzić.
9. Przygotować polewę: śmietanę zagotować z cukrem.
10. Zestawić z ognia i dodać czekoladę. Mieszać tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
11. Polewę lekko wystudzić, następnie polać nią ciasto.
12. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *