Serowe oponki

Jest to jeden z pierwszych przepisów, który wpisałam do swojego pierwszego zeszytu z przepisami jako jedenastoletnia dziewczynka. Pamiętam, że nasza sąsiadka, Pani Gosia, przyniosła nam kiedyś takie oponki no i oczywiście poprosiłam ją o przepis. Zawsze bardzo chętnie do nich wracam. Wprost uwielbiam ciasto twarogowe. Oponki są dość szybkie w przygotowaniu. Jako, że nie jest to ciasto drożdżowe, nie musi wyrastać. Przepis idealny na karnawał i oczywiście tłusty czwartek.

serowe oponki

Składniki:

250g mąki
250g twarogu
2 jajka
2-3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody
65g masła

olej do smażenia

Wykonanie:

1. Olej rozgrzać.
2. Masło roztopić i przestudzić.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
4. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodać trochę mąki.
5. Całość rozwałkować na grubość 5mm i wycinać oponki.
6. Smażyć po kilka oponek na raz około 1 minuty z każdej strony. Powinny być złote.
7. Gotowe oponki wyłożyć na papierowy ręcznik, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu.
8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

opnki serowe

SMACZNEGO!!!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *