Serowe oponki

Jest to jeden z pierwszych przepisów, który wpisałam do swojego pierwszego zeszytu z przepisami jako jedenastoletnia dziewczynka. Pamiętam, że nasza sąsiadka, Pani Gosia, przyniosła nam kiedyś takie oponki no i oczywiście poprosiłam ją o przepis. Zawsze bardzo chętnie do nich wracam. Wprost uwielbiam ciasto twarogowe. Oponki są dość szybkie w przygotowaniu. Jako, że nie jest to ciasto drożdżowe, nie musi wyrastać. Przepis idealny na karnawał i oczywiście tłusty czwartek.

serowe oponki

Składniki:

250g mąki
250g twarogu
2 jajka
2-3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody
65g masła

olej do smażenia

Wykonanie:

1. Olej rozgrzać.
2. Masło roztopić i przestudzić.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
4. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodać trochę mąki.
5. Całość rozwałkować na grubość 5mm i wycinać oponki.
6. Smażyć po kilka oponek na raz około 1 minuty z każdej strony. Powinny być złote.
7. Gotowe oponki wyłożyć na papierowy ręcznik, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu.
8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

opnki serowe

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *