Tarta z rabarbarem

Zauważyłam, że w sklepach i na innych blogach sezon rabarbarowy w pełni. Postanowiłam więc, że i na moim blogu nie może go zabraknąć. Wyszukałam przepis, zakupiłam rabarbar i przystąpiłam do działania. Przyznam się, że nigdy wcześniej nie robiłam żadnego ciasta z rabarbarem, ponieważ nie przepadam za nim w wypiekach. Surowy rabarbar, to i owszem. Pamiętam jak jeszcze jako dziecko chodziliśmy z kolegami na ogródek, zrywaliśmy rabarbar i jedliśmy taki świeży z grządki. Buzie nieraz wykrzywiały nam się nieziemsko, ale frajda była ogromna. Teraz stwierdziłam, że może czas polubić rabarbar i na słodko. I szczerze mówiąc nie zawiodłam się. Twarogowe ciasto świetnie współgra ze śmietankowym kremem i kwaskowym rabarbarowym nadzieniem.
Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawsan „Jak być domową boginią”. Wprowadziłam do niego malutkie zmiany.

2013-06-11 22.23.39

SKŁADNIKI

Nadzienie:

1kg rabarbaru (waga przed przycięciem i obraniem)
300g drobnego cukru

Ciasto:

150g mąki tortowej
1 łyżka cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
85g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
85g twarogu
2-3 łyżki kremówki

Krem:

100g kremowego serka typu Philadelphia*
100g kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka rumu

Glazura:

10 łyżek soku pozostałego po duszeniu rabarbaru

WYKONANIE

1. Piekarnik nagrzać do 190°C.
2. Rabarbar przyciąć, obrać i pokroić w ok. 2cm kawałki.
3. Włożyć do żaroodpornego naczynia, zasypać cukrem, wymieszać tak, aby cukier dokładnie pokrył rabarbar. Przykryć folią i wstawić do piekarnika na 40 minut.

W międzyczasie przygotować ciasto:

4. Suche składniki przełożyć do misy miksera, wymieszać.
5. Dodać zimne masło i twaróg. Zmiksować aż uzyskamy luźną, grudkowatą masę.
6. Dodać śmietanę, krótko zmiksować – do momentu kiedy uzyskamy jednolitą masę. Można też zagnieść ciasto.
7. Ciasto zapakować w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.
8. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej masłem (bardzo cienko) foremki o średnicy 20cm i włożyć do lodówki na kolejne 20 minut.
9. Rabarbar wyciągnąć, delikatnie przełożyć na sitko, aby go dokładnie odsączyć. Sok zachować!!!
10. Do piekarnika włożyć blachę i poczekać aż się nagrzeje.
11. Na ciasto wyłożyć arkusik papieru do pieczenia, wysypać specjalne kamyczki do obciążenia ciasta** i wstawić foremkę na gorącą blachę do piekarnika i piec przez około 20 minut.
12. Po tym czasie zdjąć papier razem z kamyczkami i piec przez kolejne 15 minut. Ciasto musi być jasno złote.
13. Upieczone ciasto przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Przygotować glazurę:

14. Sok pozostały po duszeniu rabarbaru przelać do rondelka i odparować większość wody na dość sporym ogniu od czasu do czasu mieszając. Nie należy odchodzić od piecyka, ponieważ sok łatwo się przypala. Gotować do uzyskania konsystencji syropu.

Przygotować krem:

15. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem.
16. Twarożek zmiksować ze śmietanką.
17. Pod koniec ubijania dodać cukier.
18. Dolać rum i jeszcze krótko zmiksować.

19. Na wystudzony spód wyłożyć krem.
20. Na krem ostrożnie wyłożyć rabarbar.
21. Na rabarbar wylać letni syrop. Wstawić na chwilę do lodówki i jeść.

* serek Philadelphia z powodzeniem może być zastąpiony przez serek Łaciaty, który jest mniej więcej o połowę tańszy i gramaturę ma nieco większą, a sprawdza się idealnie

** zamiast kamyczków można użyć suchej fasolki

SMACZNEGO!!!

Przepis dodaję do Akcji Rabarbar

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Tarta z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *