Tarta z porzeczkami

Kolejny przepis z mojej ulubionej ostatnio książki Marka Łebkowskiego „Ciasta i desery”. Tym razem tarta porzeczkowa. Ponieważ nie przepadam za porzeczkami, to trochę ociągałam się z wykonaniem tego właśnie wypieku, ale postanowiłam dać im szansę i nie żałuję. Kwaskowatość porzeczek w tarcie jest idealnie równoważona przez słodycz kremu.

tarta z porzeczkami

Składniki

Ciasto kruche:

150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 łyżka śmietany

Krem:

150g czerwonych porzeczek
150ml śmietanki kremówki
2 żółtka
100g cukru pudru
1-2 łyżeczki dżemu porzeczkowego
cukier waniliowy

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C, foremkę do tarty o średnicy 18cm cienko wysmarować masłem.
2. Na surowe ciasto ułożyć papier do pieczenia i wysypać fasolki do obciążenia ciasta. Piec przez 15 minut, następnie ostrożnie usunąć fasolki z papierem i piec jeszcze przez 10-15 minut aż ciasto nabierze jasno rumianej barwy.
3. Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem porzeczkowy.
4. Porzeczki oczyścić i oberwać z gałązek. Wymieszać z połową cukru pudru.
5. Śmietankę zagotować z cukrem waniliowym.
6. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, a gdy masa zbieleje, wlać gorącą śmietankę i ubijać jeszcze przez 3 minuty.
7. Krem wylać na podpieczony spód posmarowany dżemem i wsypać porzeczki.
8. Piec przez 30 minut.

Tartę należy całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

porzeczkowa tarta

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Tarta z porzeczkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *