Tarta z brzoskwiniami w kremie migdałowo-rumowym

Przeglądając książkę „Ciasta i desery” autorstwa Marka Łebkowskiego, którą mam w swoim posiadaniu dobre 10 lat, a z której do tej pory wykorzystałam tylko jeden przepis, odkryłam, że tak naprawdę jest ona skarbnicą rewelacyjnych receptur. Pozaznaczałam sobie niezliczoną ilość stron z pysznościami do wypróbowania i nie chcąc czekać dłużej przystąpiłam do dzieła. Byłam bardzo ciekawa połączenia brzoskwiń, migdałów i rumu, dlatego też był to przepis, który wykorzystałam w pierwszej kolejności. Okazało się bardzo przyjemne nawet dla osób, które za rumem nie przepadają. Oczywiście poczęstowałam tartą połowę rodziny i zażądałam recenzji. Wszystkie były bardzo pozytywne, dlatego dzielę się przepisem z Wami. Oryginalnie przepis nosi nazwę „tarta z brzoskwiniami w kremie migdałowym”, ale stwierdziłam, że aromat rumu jest na tyle wyczuwalny, że nie mogę nie umieścić tego składnika w tytule. Poza wspaniałym i bardzo ciekawym smakiem, tarta również bardzo ładnie wygląda.

Tarta z brzoskwiniami w kremie

Składniki

Kruche ciasto:

300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki śmietany lub 2 żółtka

Krem:

puszka brzoskwiń w syropie
100ml mleka
1 żółtko
25g cukru pudru
10g mąki ziemniaczanej
1/2 opakowania cukru waniliowego
100g masła
100g zmielonych migdałów
100g drobnego cukru
1 jajko
10g mąki ziemniaczanej
25ml rumu

1. Formę do tarty o średnicy 28cm cienko wysmarować masłem. Można ułożyć też dwa długie paski z papieru do pieczenia (na krzyż), żeby łatwiej było wyciągnąć tartę z formy po upieczeniu.
2. Przygotować kruche ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy większej o 2-3cm od dna foremki, nawinąć na wałek i przełożyć ciasto do formy.
4. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wysypać fasolki lub specjalne groszki ceramiczne do obciążenia ciasta. Piec przez ok 15 minut w 180°C. Następnie wyciągnąć fasolkę i papier i dalej piec do momentu aż ciasto będzie blado złote, a brzegi lekko przyrumienione.
5. Przygotować krem: żółtko utrzeć z 25g cukru pudru na jasną masę. Dodać 10g mąki ziemniaczanej i zmiksować.
6. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Następnie ubijając mleko i w dalszym ciągu podgrzewając je, dolewać do niego masę z żółtka. Miksować do momentu uzyskania gęstego jednolitego budyniu. Odstawić do wystudzenia.
7. Masło utrzeć z drobnym cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać migdały, jajko, mąkę ziemniaczaną i rum i dokładnie wymieszać.
8. Masę migdałową połączyć z budyniem. Wymaga to trochę cierpliwości, bo budyń jest bardzo gęsty, ale miksując na średnich obrotach da się to zrobić w krótkim czasie.
9. Krem równomiernie rozłożyć na podpieczonym cieście.
10. Brzoskwinie odsączyć. Każdą połówkę ponacinać dość głęboko, jednak uważać, by nie przeciąć ich do końca. Układać owoce na kremie i lekko je docisnąć.
11. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 180°C.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Tarta z brzoskwiniami w kremie migdałowo-rumowym

  1. Witaj 🙂

    cudowny przepis, szukałam przepisów na ciasta z brzoskwiniami bo mam wysyp na drzewie a już mam dosyć przetworów. Ta tarta wygląda przepysznie – koniecznie muszę ją zrobić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *