Tarta pomarańczowa

Skoro na zewnątrz zrobiło się tak pięknie, ciepło i słonecznie, to przyszedł czas na orzeźwiające smaki. Dziś wybrałam tartę pomarańczową. Kruche ciasto wypełnione intensywnie pomarańczowym nadzieniem. Po prostu niebo w gębie. Osobiście uwielbiam i polecam wszystkim.

Tarta pomarańczowa a

Składniki

Spód:

100g zimnego masła
1 zimne jajko
200g mąki tortowej
2-3 łyżki cukru pudru

Nadzienie*:

5 ładnych pomarańczy średniej wielkości
250ml mleka
4 żółtka
2 jajka
100g cukru pudru
20g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki dżemu pomarańczowego

Dodatkowo:

1/2 łyżeczki żelatyny

Formę do tarty o średnicy 28cm CIENKO wysmarować masłem. Ułożyć w niej na krzyż dwa długie paski wycięte z papieru do pieczenia. Ułatwi to wyciągnięcie upieczonej tarty. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i przesiać do miski. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i rozdrobnić nożem. Gdy całość będzie wyglądała jak bułka tarta, dodać jajko, rozmieszać, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ważne jest, aby w cieście nie było żadnych grudek masła. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy większej mniej więcej o 2 cm od średnicy formy, nawinąć je na wałek oprószony mąką i przełożyć do formy. Delikatnie docisnąć ciasto do dna i ścianek foremki. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika lub na minimum 30 minut do lodówki.

Aby ciasto nie zniekształciło się podczas pieczenia należy je obciążyć. W tym celu można użyć albo specjalnych kuleczek ceramicznych, albo po prostu suchej fasoli lub grochu. Ułożyć kawałek papieru do pieczenia na surowym cieście, wsypać fasolę i wstawić do piekarnika. Piec przez około 10 minut, po czym wyciągnąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 5 minut.

Pomarańcze dobrze umyć i sparzyć. Ze wszystkich zetrzeć skórkę, a z trzech wycisnąć sok. Mleko zagotować z cukrem pudrem i skórką pomarańczową. Garnuszek z mlekiem wstawić do większego garnka z gotującą się wodą. 3 żółtka i 2 jajka utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubijając mleko, wlać do niego żółtka i ubijać tak długo, aż masa zgęstnieje. Wtedy wyciągnąć garnuszek z wody i ubijać jeszcze około 3 minut. Dodać sok wyciśnięty z trzech pomarańczy i dokładnie wymieszać. Krem przelać na podpieczone ciasto i całość wstawić do piekarnika i piec przez 35-45 minut.

Pozostałe pomarańcze pokroić na cząstki. Posłużą do dekoracji upieczonej tarty. Na upieczoną i wystudzoną tartę wyłożyć kawałki pomarańczy. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Dżem przetrzeć przez sito wprost do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu aż będzie płynny. Dodać napęczniałą żelatynę i poczekać aż dokładnie się rozpuści. Tak przygotowanym dżemem wysmarować wierzch tarty.

* Przepis na nadzienie pochodzi z książki Marka Łebkowskiego „Ciasta i desery”

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Tarta pomarańczowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *