Tarta jagodowa

Lato w pełni i sezon owocowy również. W tak upalne dni jak te ostatnie szybkie ciasta są najlepsze. Dzisiejszą tartę przygotujecie w mniej więcej godzinę, a piekarnik potrzebny jest tylko przez 15 minut. Mocno jagodowe nadzienie jest wprost idealne na letnie dni. Do dekoracji można użyć jagód, borówek – tak jak ja, lub ozdobić bitą śmietaną.

Inspiracja: Good Cake

Tarta z jagodami

Składniki

Spód:

200g mąki
100g drobnego cukru
100g zimnego masła
szczypta soli
1 zimne jajko

Nadzienie:

200g jagód
115g białej czekolady
10g żelatyny (2 łyżeczki)
odrobina zimnej wody
100ml śmietany kremówki (36%)
1 łyżeczka cukru pudru
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jagodowa tarta

Mąkę przełożyć do dużej miski, dodać cukier, sól i wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę i przesiekać nożem do momentu uzyskania konsystencji bułki tartej. Można sobie pomóc opuszkami palców, jednak uważać, żeby nazbyt składników nie ogrzać. Dodać jajko, wymieszać, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa długi paski o grubości ok. 2cm i ułożyć je na krzyż w foremce do tarty. Pomogą w wyciągnięciu gotowej tarty z foremki. Ja użyłam kwadratowej foremki o boku 24m, ale jak najbardziej sprawdzi się również tradycyjna okrągła ( o28cm)

Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na koło o grubości 5mm. Musi być ono szersze od podstawy foremki, aby mógł powstać rant tarty. Rozwałkowane ciasto luźno nawinąć na oprószony mąką wałek i delikatnie przenieść do foremki. Używając opuszków palców lub kuleczki z ciasta, delikatnie docisnąć placek do dna i boków foremki. Na tak przygotowane ciasto ułożyć kawałek papieru do pieczenia tak, aby wystawał poza ciasto i wysypać na niego kuleczki ceramiczne lub suche fasolki do obciążenia ciasta. Wstawić całość do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie usunąć fasolki razem z papierem i piec jeszcze przez około 10 minut, aż ciasto będzie całkowicie matowe, a boki lekko przyrumienione. Wystudzić.

Przygotować nadzienie. Jagody zmiksować blenderem na pure. Żelatynę przełożyć do miseczki, dolać trochę zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Wody musi być tyle, aby przykryła całą żelatynę (mniej więcej 25ml). Białą czekoladę przełożyć do żaroodpornego naczynia i ustawić ją na garnuszku z lekko gotującą się wodą uważając, by naczynie nie dotykało powierzchni wody. Tak naprawdę wystarczy tylko odrobina wody. Chodzi o wytworzenie pary. Zmniejszyć płomień i roztopić czekoladę. Garnuszek zestawić z ognia, ale pozostawić na nim naczynie z czekoladą.

Do drugiego garnuszka wlać 50ml śmietanki i przełożyć żelatynę. Podgrzewać całość na wolnym ogniu aż żelatyna się rozpuści. Ostrożnie przelać śmietankę do czekolady i dokładnie wymieszać. Dodać jagodowe pure i jeszcze raz dobrze wymieszać.

Pozostałe 50ml śmietanki ubić na sztywno z dodatkiem łyżeczki cukru pudru i 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Przełożyć do masy czekoladowo-jagodowej i bardzo delikatnie wymieszać. Całą masę przelać na wypieczony i wystudzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Ozdobić jagodami, borówkami lub bitą śmietaną.

Tarta jagodowa

SMACZNEGO!!!

skomentuj

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Tarta jagodowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *