Mleczne tartaletki

Niewielkie tartaletki kryjące w sobie cudną słodycz skondensowanego mleka i intensywność gorzkiego kakao. Smaki idealnie się równoważą. Szczerze mówiąc ja nie skosztowałam ani jednej, bo nie zdążyłam. Kilka zniknęło już w nocy, jako, że niektórzy moi domownicy mają zwyczaj łasuchowania. Pozostałe wyparowały tuż po śniadaniu. Dlatego też polegam na opinii innych i cytuję: „dobre były” 😛

tartaletki mleczne

Ciasto:

75g masła
125g mąki
1/2 jajka
1 czubata łyżka kakao
szczypta soli
szczypta cukru

Nadzienie:

96g mleka skondensowanego
125ml mleka
40g roztopionego masła
11g mąki ziemniaczanej
1/2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

1. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-40 minut.
2. Piekarnik nagrzać do 180oC.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3mm, wycinać koła o średnicy nieco większej niż średnica foremek.
4. Foremki dokładnie wyłożyć ciastem, do każdej włożyć papier do pieczenia i wysypać fasolki lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta.
5. Wstawić do piekarnika i piec przez 10-15 minut. Następnie usunąć fasolki razem z papierem i piec jeszcze przez 5-10 minut. Ciasto powinno być matowe. Wystudzić.
6. Połączyć mleko skondensowane, 80ml mleka i masło w małym garnuszku. Zagotować.
7. Pozostałe mleko wymieszać z mąką, jajkiem i ekstraktem z wanilii.
8. Powoli masę wlać do gotującego się mleka, intensywnie mieszając.
9. Cały czas mieszając, podgrzewać do momentu aż masa będzie gęsta.
10. Przełożyć masę do wypieczonych spodów, wyrównać i wstawić do lodówki.
11. Posypać potartą czekoladą.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *