Sernik z krówkami

Jestem wielbicielką serników. Praktycznie każdy sernik pochłaniam bez zastanowienia. A już sernik połączony z krówkami to dla mnie istne spełnienie marzeń. Przepis wyszukałam jakiś rok temu na stronie DOTER Cooking i dziś postanowiłam się nim z Wami podzielić. Sernik jest słodki i puszysty. Jestem pewna, że sprawi radość nie jednemu wielbicielowi krówek.

Sernik z krówkami

Sernik z krówkami

Składniki

Spód:

1 1/3 szklanki mąki tortowej
120g masła
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao

1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
2. Spód tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować cienką warstwą masła.
3. Masło roztopić w rondelku i ostudzić.
4. Mąkę, cukier i kakao wymieszać i przesiać.
5. Dodać wystudzone masło i zagnieść ciasto. Może się lekko kruszyć.
6. Ciastem wyłożyć spód tortownicy. Odstawić.

Masa serowa:

750g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
300g krówek
3 łyżki mleka
200ml kremówki

1. Krówki rozpuścić z mlekiem. Przestudzić.
2. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
3. Stopniowo dodawać ser nie przerywając ucierania.
4. Dodać kremówkę i rozpuszczone krówki. Dokładnie zmiksować.
5. Masę serową przelać do tortownicy.
6. Piec przez ok. 60 minut.
7. Nie wyciągać sernika z piekarnika. Należy go tam zostawić przy uchylonych drzwiczkach aż do wystygnięcia.
8. Następnie wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.

Polewa:

50g posiekanych orzechów włoskich
150g krówek
odrobina mleka

1. Krówki pokruszyć, dodać mleko i rozpuścić na wolnym ogniu.
2. Otrzymaną masę przelać na sernik.
3. Posypać orzechami włoskimi.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Sernik z krówkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *