Sernik z białą czekoladą

Puszysty, delikatny sernik z białą czekoladą na spodzie z herbatników i polany kisielem porzeczkowym. Ja wykorzystałam akurat te owoce, które miałam jeszcze w zamrażalniku, ale spokojnie można użyć innych. Sernik będzie świetnie smakował z kisielem truskawkowym, malinowym, czy też wiśniowym.

serniczek

Składniki

Spód:

80g herbatników
45g migdałów w płatkach
50g masła
1 łyżka miodu

Masa serowa:

115g białej czekolady
450g kremowego twarożku
150g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka

Kisiel:

100g czarnych porzeczek mrożonych
2-3 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sernik z białą czekoladą

Dno tortownicy o średnicy 20cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Migdały uprażyć na suchej patelni. Do pojemnika blendera wsypać herbatniki i migdały. Dobrze zmielić. Dodać roztopione masło i miód, jeszcze raz zmielić aż wszystkie składniki się połączą. Masę wyłożyć na spód tortownicy, równomiernie rozłożyć i docisnąć. Wstawić do piekarnika na ok. 7 minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Serek utrzeć z cukrem, a następnie dodać czekoladę i ponownie zmiksować. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku i ekstrakt z wanilii. Tak przygotowaną masę przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.

Przygotować kisiel. Porzeczki wsypać do garnuszka, dodać odrobinę wody i cukier. Podgrzewać tak długo, aż porzeczki się rozmrożą i lekko podgotują, zagotować. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną, dodać do porzeczek i dokładnie wymieszać. Powstanie kisiel. Wystudzić i przełożyć na sernik.

sernik

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Sernik z białą czekoladą

  1. pięknie i apetycznie wygląda…i te porzeczki…uwielbiam.super połączenie składników. zapraszam na mojego bloga kulinarnego z domowymi obiadkami i deserami…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *