Sernik z advocatem

Dziś kolejny sernik. Tym razem z advocatem. Wyjątkowo smaczne półkruche ciasto i fantastycznie puszysta i delikatna masa serowa, za którą wszyscy przepadają. Jest to ciasto, które robię od lat i za każdym razem znika ze stołu w mgnieniu oka.

sernik z advocatem

Składniki

Ciasto:

200g miękkiego masła
3 żółtka
1/2 szklanki drobnego cukru
4 łyżki mleka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Masa serowa:

1kg tłustego mielonego twarogu*
200g masła (stopionego)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 żółtka
1 budyń śmietankowy (w proszku)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki advocata**

Do dekoracji: ***

250g serka mascarpone
190g śmietanki kremówki
2 łyżki cukru

Wykonanie:

Dno torownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować cienko masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku i dokładnie utrzeć. Kolejne żółtko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodać mleko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i dokładnie zagnieść ciasto dłońmi. Będzie nieco lepiące, ale tak ma być. Ciastem wyłożyć dno tortownicy. Ze względu na konsystencję ciasta, to zadanie jest nieco utrudnione, ale można sobie pomóc zanurzając dłonie w mące. W ten sposób ciasto nie będzie kleiło się do dłoni. Rozłożone ciasto obsypać mąką ziemniaczaną. Zapobiegnie to wchłanianiu masy serowej, która będzie dość rzadka.

Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać roztopione i schłodzone masło. Potem ser, mąkę ziemniaczaną i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Na końcu dodać advocat i cukier waniliowy. Masa będzie dość płynna.

Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do piekarnika i piec przez około 60 minut. Boki gotowego ciasta powinny być ścięte, ale środek może pozostać nieco „trzęsący”. Wyłączyć grzanie w piekarniku, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Potem wstawić do lodówki.

Przygotować dekorację. Serek mascarpone i śmietankę kremówkę wymieszać. Zacząć ubijać na wolnych obrotach miksera, a po chwili dodać cukier puder i dalej ubijać do uzyskania sztywnego kremu. Gotowym kremem dekorować sernik według uznania.

* Ja użyłam twarogu z wiaderka z Piątnicy. Moim zdaniem jest wprost idealny i bez dodatku cukru i innych niepotrzebnych rzeczy.

** Zamiast advocata można użyć po prostu pełnotłustego mleka.

***Jeśli nie chcecie przygotowywać dekoracji z mascarpone, można też zrobić inną. Na przykład kokosową, do której wykorzystamy pozostałe białka:

6 białek
200g kokosu
6 łyżek cukru

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i kokos i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na SUROWĄ masę serową i równomiernie rozłożyć widelcem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut.

sernik

SMACZNEGO!!!

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Sernik z advocatem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *