Sernik pod kokosową pierzynką

W końcu nadszedł ten czas. Dziś dzielę się z Wami przepisem, do którego nie wracałam już od dawna. Dobrych parę lat temu zbuntowałam się i powiedziałam „dość”. Dość mam pieczenia tego samego sernika na każde urodziny, święta i wszystkie pozostałe przyjęcia, jakie w ciągu roku można wymyślić. Rodzina ciężko przyjęła mój bunt, bo wszyscy, bez wyjątku, wprost ubóstwiają ten wypiek. Ja również zwykłam się nim zajadać. Dziś jednak P. uparł się, że chce sernik i koniec. Cóż więc miałam zrobić. Upiekłam. I znowu się zajadam. Wszyscy pozostali również.
Sekretem tego sernika jest fantastycznie puszysta masa, która wprost rozpływa się ustach. Jest bardzo delikatna i miękka, jednocześnie zwarta na tyle, aby swobodnie można było całość pokroić. Pyszne ciasto półkruche na spodzie i kokosowa pierzynka na górze, tylko dodają uroku całości. Myślę, że jeśli spróbujecie, to może się to stać Wasz ulubiony sernik.
Zazwyczaj używam tutaj twarogu w kostce, ponieważ ten w wiaderku bardzo często jest zbyt rzadki.

sernik z kokosem

Składniki

Spód:

Ciasto:

200g miękkiego masła
3 żółtka
1/2 szklanki drobnego cukru
4 łyżki mleka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:

1kg tłustego twarogu
200g masła (stopionego)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 żółtka
1 budyń śmietankowy (w proszku)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Kokosowa pierzynka:

6 białek
200g wiórków kokosowych
6 łyżek cukru

sernik z kokosem a

Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Twaróg trzykrotnie zmielić. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito. Odstawić.

Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku pamiętając o tym, że kolejne dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodać mleko i ekstrakt z wanilii. Wsypać przesianą mąkę i dobrze wymieszać. Masa będzie dość klejąca, ale tak ma być. Ciasto równomiernie rozłożyć w blaszce i cienko posypać mąką ziemniaczaną. Zapobiegnie to wchłanianiu masy serowej.

Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać roztopione i schłodzone masło i dobrze zmiksować. Następnie dodać ser, mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksować tak, aby w masie nie było grudek sera. Wlać mleko i ekstrakt z wanilii i jeszcze raz zmiksować, ale na wolnych obrotach. Należy dopilnować, aby wszystkie składniki były dobrze połączone.

Przygotować kokosową pierzynkę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cały kokos oraz cukier, następnie delikatnie wymieszać łyżką.

Masę serową wylać na przygotowane ciasto. Delikatnie, łyżką wykładać na nie masę kokosową, którą należy bardzo ostrożnie rozłożyć widelcem na całą powierzchnię masy serowej. Jeśli zrobimy to zbyt szybko, kokos będzie „topił się” w serze.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50-60 minut. Kokos powinien być złoto-brązowy. Aby sprawdzić, czy sernik jest upieczony, należy delikatnie potrząsnąć blaszką. Ciasto powinno lekko się poruszać (niczym galaretka), a przy dotyku być miękkie, ale sprężyste. W przeciwnym razie należy je jeszcze dopiec. Gotowy sernik pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia.

SMACZNEGO!!!

skomentuj

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Sernik pod kokosową pierzynką

  1. Piekę go troszkę inaczej, ale faktycznie jest pyszny. Ja również zbuntowałam się jakiś czas temu, a moja rodzinka nadal przy każdej okazji dopomina się tego sernika. Delikatny jak żaden inny. Twój wypiek znakomity (: Pozdrawiam

  2. Witam.Jestem z zawodu cukiernik-piekarz oraz ukończony kurs roczny na wysokim poziomie zawód kucharz oraz pizzermenka. Ale przechodzę do rzeczy odnośnie wypieku serników o rozmaitym smaku,wymyślżna wyczarować onym przez samego siebie na kilka sposobów wyczarować przeróżne pyszne,puszyste serniki czy to na zimno czy tradycyjne takie jakie niegdyś piekły nasze babcie moja babcia piekła pyszne serniki wiedeńskie z własnego wyrobionego serka z mleka krowiego,bo 50 lat temu miała świnki,krówki robiła pyszne masełka zwane osełkami,sery wyciskane w specjalnej prasce i z tego serka wychodziły przepyszne domowe serniki wiedeńskie,wysokie po upieczeniu nie popękane podczas pieczenia.No i moja przygoda z wypiekami ciast zaczęła się w młodym wieku ok.16 lat umiałam upiec wiele wspaniałych ciast w tym tradycyjne szarlotki,jabłeczniki,serniki na swój sposób przepisy modyfikowałam a serniki były idealnie puszyste,delikatne w smaku .Jeśli chodzi o bezę z kokosem którą nakłada się na masę serową robię to inaczej troszkę,nie piekę bezy z wiórkami kokosowymi przez 60 minut,bezę ubijam z cukrem dodaję lub nie wiórki[nie przepadam za wiórkami kokosowymi] i wykładam tą bezę na 15 minut przed końcem pieczenia sernika.Pierzynka ma kolor złociutki nie jest przypalona wręcz przeciwnie złocista puszysta,która nie opada po upieczeniu.Przypalona zbytnio beza z wiórkami wydobywa się posmak delikatnej goryczki,dlatego przed końcem pieczenia sernika nakładam bezę z ubitych białek dodając wiórki lub nie wychodzi wtedy rosa. Poranna rosa TO nazwa sernika. Do bezy dokładam kisiel cytrynowy beza jest idealnie pyszna i ekstra komponuje się w smaku z masą sernikową po upieczeniu bardzo pyszny sernik z pianką lekko cytrynowy posmak odrobina cukru pudru dodany podczas ubijania białek na bezę jest naprawdę wspaniały w smaku cały wypiek sernika.Warto komponować według swoich fantazji według gustu,które nam przypadną,eksperymenty w pieczeniu to moja pasja,ciasta wychodzą wyborne na różne okazje. Pani serniki prezentują się ładnie a i w smaku pewnie znakomite wypieki na różne sposoby różne rodzaje serników,które zawsze się udają nie raz masa serowa po upieczeniu opada,a nie raz nie czasami popęka,ale to nie stanowi aż tak problemu delikatny defekt można zatuszować polewą czekoladową,cukrem pudrem,czy lukrem kto co woli. Zawsze jest wyjście oraz sposób ,aby zatuszować lekko popękany sernik na wierzchu po upieczeniu. A więc pozdrawiam autorkę przepisów na różne wspaniałe ciasta,które na zdjęciach wyglądają elegancko,wybornie a pyszne na pewno. Ma autorka talent tak trzymać.Pozdrawiam serdecznie autorkę przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *