Sernik „Inka”


Długo myślałam nad tym co przygotować po prawie miesięcznej przerwie od pieczenia. Zajrzałam do szafki i zaczęłam się zastanawiać z czym jeszcze nie robiłam ciasta. I wtedy mój wzrok zatrzymał się na opakowaniu kawy „Inka”. I pomyślałam, że to jest to. A zaraz potem pomyślałam, że Inka świetnie sprawdzi się w serniku. Wymyśliłam też, że migdały będą świetnym uzupełnieniem całości. Jak pomyślałam tak zrobiłam.

Sernik jest jest puszysty i wilgotny. Inka jest dobrze wyczuwalna, a spód czekoladowo-migdałowy wprost bajeczny. Połączenie doskonałe.

sernik inka

Składniki

Spód:

125g obranych migdałów (mogą być w płatkach)
75g zbożowych ciasteczek czekoladowych
35g drobnego cukru
4 łyżki stopionego masła

Masa serowa:

250g serka mascarpone
250g kremowego twarożku
200g drobnego cukru
125g śmietanki kremówki
6 łyżeczek kawy Inka
4 jajka

Bita śmietana:

300ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix

Wykonanie:

Dno tortownicy o średnicy 20cm z wysokim rantem wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować cienko masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Ciastka, migdały i cukier przełożyć do malaksera i zmiksować. Dodać stopione masło i jeszcze raz zmiksować aż wszystkie składniki się połączą. Powstałą mieszanką wyłożyć dno przygotowanej tortownicy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do piekarnika i podpiec przez około 10 minut. Wystudzić.

Serek mascarpone wymieszać z twarożkiem. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Kawę Inkę rozpuścić w kremówce i dodać do masy. Następnie dodawać po jednym jajku. Kolejne dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Całość wylać na podpieczony spód. Tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową. Blachę z piekarnika wypełnić wodą, wstawić do niej tortownicę i piec przez około 60-70 minut. Boki sernika powinny być ścięte, podczas gdy środek będzie jeszcze lekko trzęsący. Tortownicę ostrożnie wyciągnąć z kąpieli wodnej. Wyłączyć grzanie w piekarniku, wstawić z powrotem sernik do wystygnięcia, jednak pozostawić uchylone drzwiczki. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.

Schłodzone ciasto delikatnie wyciągnąc z tortownicy pamiętając, by najpierw oddzielić sernik od tortownicy przy pomocy noża.
Śmietan-fix wymieszać z cukrem pudrem. Kremówkę przełożyć do wysokiego naczynia i zacząć ubijać. Po chwili dosypać cukier puder i ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji. Śmietanką posmarować sernik, a całość posypać kakao.

Sernik przechowywać w lodówce.

sernik inka a

SMACZNEGO!!!

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Sernik „Inka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *