Sernik czekoladowo-imbirowy

Sernik imbirowy zdecydowanie nie jest klasycznym sernikiem. Przede wszystkim nie jest słodki, co sprawia, że można go nazwać wytrawnym. Masa serowa jest zbita i ciężka, ale kremowa. Jego smak i tekstura są nieco zaskakujące, ale dla mnie było to pozytywne zaskoczenie. Uważam, że czekolada połączona z imbirem smakuje bardzo dobrze. Nie wszystkim jednak takie połączenie przypada do gustu.

sernik imbirowy

Składniki

Spód:

450g ciasteczek imbirowych
110g masła
1 jajko
3 łyżki mąki

Masa serowa:

300g gorzkiej czekolady
3/4 łyżeczki mielonego imbiru
250g serka mascarpone
400g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
3 jajka
60g curku

Do dekoracji:

kandyzowany imir
cukier puder

Wykonanie:

1. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować cienko masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.
2. Ciasteczka drobno pokruszyć lub zmielić.
3. Dodać masło, jajko i mąkę i zagnieść ciasto.
4. Masę przełożyć do tortownicy i dokładnie wylepić nią spód.
5. Wstawić do piekarnika i piec przez 8 minut.
6. Przygotować masę serową: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać z imbirem i przestudzić.
7. Jajka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę.
8. Do masy czekoladowej dodać serek mascarpone wymieszany z twarogiem i dokładnie wymieszać.
9. Masę przełożyć na podpieczony spód w tortownicy i piec przez 40-50 minut.
10. Sernik wystudzić w tortownicy.
11. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem i udekorować pokrojonym kandyzowanym imbirem.

SMACZNEGO!!!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *