Sernik cytrynowo-truskawkowy

Dzisiejsze ciasto to wynik długotrwałych poszukiwań przepisu, do którego mogłabym wykorzystać stewię zamiast cukru. Zależało mi na tym, żeby ciasto było przede wszystkim smaczne. Dlaczego właśnie stewia? Dużo się teraz o niej słyszy. W przeciwieństwie do innych słodzików jest naturalna, co w dzisiejszych czasach jest bardzo ważne. Wyciągi ze stewii mogą być nawet do 400 razy słodsze niż cukier biały, a niewątpliwą zaletą jest to, że właściwie w ogóle nie ma kalorii. Jest więc doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie. Stewię można spotkać w postaci suszonych liści czy też płynnego wyciągu. Jednak chyba najczęściej spotykaną formą jest stewia w proszku. I z takiej też skorzystałam w przygotowaniu sernika. Można ją kupić w sklepie Fine Food Store.

Pojemniczek firmy Comptoirs & Compagnies, z którego korzystałam, zawiera 15g produktu, ale gwarantuję, że wystarczy go na bardzo długo. Z informacji na opakowaniu wynika, że jedna łyżeczka odpowiada 500g cukru, a więc używa się minimalnych ilości. Sam wyciąg jest w minimum 98% czysty, co jest ogromnym atutem. Pudełeczko jest bardzo poręczne, ma dwa otwory u góry, z których można wydobywać produkt, po czym szczelnie zamknąć opakowanie.

Sam sernik wyszedł puszysty i delikatny. Cytryna idealnie komponuje się z truskawkami i imbirem.
Miałam ogromne obawy co do smaku sernika, ponieważ stewia ma, jak dla mnie, dość specyficzny smak. Okazało się natomiast, że na drugi dzień po upieczeniu ten smak nieco zanika i pozostaje głównie słodycz, która współgra z resztą.

Inspirację znalazłam w książce: Stewia. 151 słodkich przepisów bez cukru

sernik stewia

Składniki

Spód:

100g herbatników
2 centymetry korzenia z imbiru
50g masła

Masa serowa:

500g serka mascarpone
2 cytryny
1/2 łyżeczka stewii w proszku
2 jajka

Galaretka:

150g mrożonych truskawek
50ml wody
1/2 łyżeczka stewii w proszku
1 łyżeczka żelatyny

Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować cienko masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Masło rozpuścić i przestudzić. Herbatniki przełożyć do malaksera, dodać imbir i zmiksować do momentu powstania drobnych okruchów. Dolać masło i zmiksować. Składniki powinny się połączyć i mieć konsystencję mokrego piasku. Całość przełożyć do tortownicy, równomiernie rozłożyć i docisnąć. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut.

Cytryny dokładnie umyć i sparzyć, następnie zetrzeć skórkę na drobnych oczkach i wycisnąć sok. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać stewię i skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. Dodawać po jednym jajku. Kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Na końcu wlać sok z cytryny i wymieszać. Masę przełożyć na podpieczony spód z herbatników, wstawić do piekarnika i piec około 40-45 minut. Boki sernika będą ścięte, ale środek jeszcze delikatnie trzęsący. Całkowicie wystudzić.

Truskawki umieścić w garnuszku i dolać wodę. Podgrzewać na wolnym ogniu aż truskawki się rozmrożą i zagotują. Dodać stewię i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Galaretkę należy wystudzić, następnie wylać na wystudzone ciasto. Pozostawić do zastygnięcia i gotowe.

sernik stewia 1

SMACZNEGO!!!


2 thoughts on “Sernik cytrynowo-truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *