Mini serniczki z karmelem

Nie wiedzieć czemu, bardzo długo zwlekałam z tym przepisem. Same serniczki miały swoją premierę już latem na Kato Bazarze gdzie zniknęły z mojego stoiska w ciągu pierwszej godziny. Jednak nie zdążyłam zrobić wtedy zdjęć. Potem robiłam je jeszcze kilka razy, ale również nie poddałam ich sesji fotograficznej aż do wczoraj. Najwyraźniej przepis musiał nabrać mocy urzędowej na mojej półce.
Spód serniczków wykonany jest przede wszystkim z migdałów, które połączone są z masłem i cynamonem. Sama masa serowa jest niezwykle szybka i prosta w wykonaniu, a w efekcie końcowym okazuje się być aksamitna i puszysta, o wyjątkowym smaku. Karmel stanowi wisienkę na torcie, bez której można się przecież obyć, ale po co.
Do serniczków na zdjęciu wykorzystałam resztę karmelu, który pozostał mi po Babeczkach z orzechami i karmelem, jednak w przepisie poniżej podaję na niego osobny przepis.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.

Mini serniczki

Składniki na ok. 15 serniczków

Spód:

110g drobno zmielonych migdałów
55g grubo zmielonych migdałów
55g cukru pudru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
60ml stopionego masła

Masa serowa:

540g kremowego serka typu Philadelphia*
3 jajka
55g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Karmel:

115g cukru
2 łyżki wody
1 łyżka masła
235ml mleka skondensowanego

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Foremkę do babeczek wyłożyć papilotkami.
2. W misce zmieszać migdały, cukier, sól, cynamon, sodę i masło. Taką masą wyłożyć dna papilotek i mocno docisnąć, żeby masa była zbita. Włożyć do piekarnika na 10 minut.
3. Przygotować masę serową: wszystkie składniki dobrze zmiksować. Masę wylać na podpieczone spody aż do samej góry. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150°C i piec przez 40 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Serniczki opadną, tworząc wgłębienie, które będzie idealne na karmel.
4. Przygotować karmel: połączyć cukier i wodę w garnuszku. Podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści, delikatnie mieszając przez ok. 3 minuty. Przestać mieszać i gotować przez ok. 10 minut aż cukier nabierze jasno brązowego koloru.
5. Zestawić z ognia i ostrożnie dodać masło i mleko. Wymieszać. Dalej podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Przestudzić.
6. Na każdy serniczek nałożyć około łyżeczkę karmelu.

* Ja używam serka Łaciaty albo Pic Frisch (z Lidla). Są dużo tańsze, mają większą gramaturę, a sprawdzają się tak samo dobrze.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Mini serniczki z karmelem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *