Serowe rogaliki z dżemem

Serowe rogaliki z dżemem. Jeden z przepisów, które zachomikowałam w swoim zeszyciku x lat temu. To jedna z tych receptur, do których bardzo lubię wracać. Rogaliki są naprawdę smaczne. Twarogowe ciasto sprawia, że ich smak jest ciekawy i bardzo różny od tradycyjnego kruchego. Można go poniekąd skojarzyć ze smakiem serowych pączków oponek, a nie znam osoby, która ich nie lubi. Myślę, że do popołudniowej niedzielnej kawy nadają się w sam raz.

serowe rogaliki

Składniki

200g chudego twarogu
200g miękkiego masła
2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/2 łyżeczki octu
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Dodatkowo

150g gęstego dżemu o dowolnym smaku
cukier puder do dekoracji

1. Piekarnik nagrzać do 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Twaróg zmielić lub przetrzeć przez sito. Przełożyć do misy.
3. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto nie może się kleić, powinno być elastyczne. Jeśli się klei dodać jeszcze trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na trochę.
4. Ciasto porcjami rozwałkować na cienki placek i wycinać niezbyt duże trójkąty jednakowej wielkości.
5. Na podstawę każdego trójkąta nałożyć dżem i zwijać trójkąty nadając im kształt rogalików.
6. Rogaliki układać na blasze i piec do momentu, kiedy uzyskają jasno złoty kolor (ok. 18 minut)
7. Pozostawić do wystudzenia i posypać cukrem pudrem.

3

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *