Tort śmietanowy z galaretką kajmakową

Po długiej przerwie mam dla Was przepis na tort, który czekał na opublikowanie już od dwóch miesięcy. Biszkopt z dodatkiem kawy mielonej, przełożony jest masą kajmakowo-śmietanową, a do tego wyjątkowa galaretka z białej czekolady i kajmaku. Jest to nie lada gratka dla wielbicieli masy krówkowej, jednak zwolennicy nieco mniej słodkich wypieków mogą być nieco przytłoczeni. U mnie tort był hitem.
Ciasto jest dość pracochłonne, ale biszkopt i galaretkę można przygotować dzień wcześniej.

WAŻNE!!! Ilość żelatyny zależy od jej mocy. Ja używam żelatyny z Lidla (Castello), której należy używać w ilości 3-4 łyżeczek na litr.

Biszkopt:

4 duże jajka
175g drobnego cukru
135g mąki tortowej
100ml oleju rzepakowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki mielonej kawy
1 czubata łyżeczka ciemnego kakao

Galaretka:

170g białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny
300g kajmaku
200g śmietanki kremówki

Do nasączenia:

200g cukru
200ml wody
dowolny dodatek smakowy

Śmietana I:

400g śmietanki kremówki
2 1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Śmietana II:

400g śmietanki kremówki
150g kajmaku
2-3 łyżeczki żelatyny

Polewa:

150g czekolady (gorzkiej, mlecznej, lub mieszanej)
75g masła
garść mielonych orzechów (opcjonalnie)

Pracę zaczynamy od biszkoptu. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Piekarnik nagrzać do 180C.
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej, następnie dodawać po jednym żółtku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Wprost do masy przesiać mąkę w dwóch częściach i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać kawę i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać i piec przez ok. 30 minut – do suchego patyczka. Całkowicie wystudzić.

Przygotować galaretkę.Formę lub talerz o średnicy ok. 23cm wyłożyć folią spożywczą i wysmarować bardzo cienką warstwą oleju. W ten sposób galaretkę będzie można łatwo oddzielić od folii. Kajmak dobrze rozmieszać, aby nie było w nim grudek. Żelatynę przełożyć do miseczki, zalać niewielką ilością zimnej wody (tak, aby żelatyna była przykryta), wymieszać i odstawić do napęcznienia. Czekoladę połamać i przełożyć do żaroodpornej szklanej lub metalowej miseczki, którą ustawiamy na garnuszku z delikatnie gotującą się wodą tak, aby dno miseczki nie dotykało powierzchni wody. Czekoladę rozpuścić. 100g kremówki przełożyć do garnuszka, dodać napęczniałą żelatynę i podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż żelatyna się rozpuści, następnie całość powoli przelawać do ciepłej rozpuszczonej czekolady i dobrze wymieszać. Następnie dodawać po łyżce kajmaku, cały czas mieszając. Resztę kremówki ubić i połączyć z masą. Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanego naczynia i wstawić do lodówki do stężenia. Zajmie to ok. 2-3 godziny.

Przygotować syrop do nasączenia: wodę i cukier umieścić w garnuszku, zagotować i gotować przez ok. 5 minut, aż całość będzie miała konsystencję syropu. Wystudzić. Można dodać dowolny dodatek smakowy, np. ekstrakt z wanilii, likier kawowy, itp.

Biszkopt przekroić na trzy placki. Każdy z nich nasączyć przygotowanym wcześniej syropem.
Pierwszy placek ułożyć na paterze i ograniczyć rantem tortownicy.

Przygotować śmietanę I. Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki wody i rozpuścić na najmniejszym ogniu (nie gotować!). Do żelatyny dodać kilka łyżek śmietany (łyżka po łyżce) i mieszać. Następnie całość przelać do pozostałej śmietany i dobrze wymieszać.

Na pierwszym placku biszkoptu rozsmarować cienką warstwę śmietany, następnie delikatnie ułożyć galaretkę i resztą śmietany wypełnić boki i wierzch. Przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki.

Przygotować śmietanę II. Podobnie jak poprzednio, żelatynę przełożyć do małej miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody, pozostawić do napęcznienia. Śmietanę ubić, kajmak dobrze rozmieszać, aby nie było grudek. Do garnuszka przełożyć żelatynę i 2 łyżki wody, podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Dodawać powoli kajmak, cały czas mieszając, następnie 2 łyżki śmietany i całość przelać do pozostałej ubitej śmietany, dobrze mieszając. Masę przełożyć na ciasto i przykryć ostatnim plackiem biszkoptu, nasączoną stroną do dołu. Wstawić do lodówki.

Czas na plewę. Czekoladę połamać i przełożyć do żaroodpornej szklanej lub metalowej miseczki. Dodać kawałki masła i ustawić na garnuszku z lekko gotującą się wodą tak, aby dno miseczki nie dotykało powierzchni wody. Rozpuścić czekoladę i masło, delikatnie mieszając do uzyskania gładkiego polewy. Przestudzić i lekko ciepłą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Od razu posypać zmielonymi orzechami (opcjonalnie). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Ciasto najlepiej kroić ogrzanym nożem.

SMACZNEGO!!!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *