Tort orzechowy

Myślę, że tym specjałem nie pogardzi nawet najbardziej wybredny smakosz tortów. Orzechowy biszkopt i pyszny budyniowy krem czekoladowy to, jak dla mnie, połączenie idealne. Moim zdaniem biszkopt jest na tyle wilgotny, że nie wymaga nasączenia, ale oczywiście można spróbować. Pomyślałam też, że dla ciekawszego efektu wizualnego, każdą porcję kremu można posypać grubą warstwą kakao.
Pani Iwono, serdecznie dziękuję za ten przepis 😀

tort orzechowy

Składniki

Biszkopt:

6 jaj
150g cukru pudru
125g zmielonych orzechów włoskich
2/3 szklanki bułki tartej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

250g masła
250g cukru pudru
250ml mleka
4 żółtka
100g gorzkiej czekolady (70%)
1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

1. Dno tortownicy z wysokim rantem o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
2. Żółtka oddzielić od białek. Czekoladę posiekać.
3. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać łyżką.
4. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać ją do masy żółtkowo-orzechowej.
5. Dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia, wymieszać.
6. Masę przelać do tortownicy i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C przez około 20-30 minut. Wystudzić.
7. Przygotować krem: żółtka utrzeć z połową cukru pudru na jasną masę. Dodać 125ml mleka i mąkę i wymieszać na jednolitą masę.
8. Resztę mleka zagotować na wolnym ogniu. Dolać masę mleczno-żółtkową razem z czekoladą i ugotować budyń. Gorący przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni. Ostudzić w kąpieli wodnej.
9. Masło utrzeć z resztą cukru pudru i stopniowo dodawać czekoladowy budyń. Utrzeć na gładki i puszysty krem.
10. Biszkopt przekroić na trzy placki i przełożyć kremem, zostawiając część kremu do dekoracji.
12. Całość dowolnie udekorować.

orzechowy tort

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Tort orzechowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *