Tort „Ambasador”

Dzisiejszy tort mogłabym nazwać „tort katastrofa biszkoptowa” 😛 Jako, że w tym samym dniu piekłam dużo innych ciast, chciałam wszystko zrobić jak najszybciej i nie pozwoliłam odczekać biszkoptowi kilku godzin na przekrojenie. Skończyło się tym, że musiałam „sztukować” brakujące elementy i uzupełniać dziury powstałe przy krojeniu zbyt świeżego ciasta. Ale jakoś się udało. Pamiętajcie jednak, biszkopt kroi się najlepiej na drugi dzień po upieczeniu. A samo ciasto? Pyszne! Ambasador to lekki jasny biszkopt przełożony kremem z owocami i kremem z czekoladą, rodzynkami i orzechami. Ciekawe połączenie smaków i myślę, że trochę zaskakujące, jednak świetnie wszystko współgra ze sobą. Polecam. To kolejny przepis, który otrzymałam od Pani Iwony. Dziękuję 🙂

ambasador

Składniki

Biszkopt:

140g mąki tortowej
6 jaj
210g cukru
1 opakowanie kisielu cytrynowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

400g masła
300g cukru
7 żółtek
750ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2-3 łyżki kakao
100g gorzkiej czekolady
100g rodzynek
100g orzechów włoskich
1 puszka brzoskwiń
1-2 łyżki wódki

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180C. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą.
2. Mąkę, kisiel w proszku i proszek do pieczenia wymieszać. Odstawić.
3. Jajka ubić z cukrem na parze na gładką i puszystą masę. Muszą znacznie powiększyć swoją objętość.
4. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
5. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i piec przez około 30-40 minut. Całkowicie wystudzić.
6. Przygotować krem: 50g czekolady pokroić w drobną kosteczkę. Brzoskwinie odsączyć i drobno pokroić. Orzechy posiekać.
7. 125ml mleka odlać. Resztę mleka zagotować z cukrem.
8. Żółtka rozmącić i rozprowadzić odlanym mlekiem. Dodać budyń w proszku i dokładnie wymieszać. Masę powoli przelać do gotującego się mleka cały czas mieszając i ugotować budyń. Jeszcze gorący nakryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia. Folia zapobiegnie powstaniu „kożucha” na budyniu.
9. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, po łyżce dodawać wystudzony budyń w dalszym ciągu ucierając. Część masy odłożyć do obłożenia tortu, a resztę podzielić na dwie części.
10. Do jednej części dodać kakao, rodzynki, 50g czekolady pokrojonej w drobną kostkę, oraz wódkę i dokładnie wymieszać.
11. Do drugiej części kremu dodać brzoskwinie i orzechy, wymieszać.
12. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 4 cienki placki. Układać warstwy: Biszkopt, 1/2 kremu z brzoskwiniami, biszkopt, krem czekoladowy, biszkopt, krem z brzoskwiniami, biszkopt.
13. Pozostałą masą kremową cienko posmarować boki i wierzch tortu. Resztę czekolady zetrzeć na tarce i obsypać nią ciasto.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Tort „Ambasador”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *