Szpinakowe ciasto z kremem cytrynowym i truskawkami

Leśny mech jest ogólnie znanym i lubianym ciastem, które często gości na stołach przełożone śmietaną, tudzież kremem śmietankowym, często posypane pestkami granatu. Taka właśnie wersja pojawiła się na blogu kawałek czasu temu i znajdziecie ją tutaj. Dzisiejsza propozycja jest wariacją na temat tego ciasta. Zmieniłam przepis na ciasto bazowe, a do przełożenia zrobiłam intensywnie cytrynowy krem i galaretkę truskawkową, i całość wykończyłam bitą śmietanką. Wszystko to razem stanowi bardzo ciekawą propozycję na wyjątkowe okazje.
Przygotowania warto zacząć od zrobienia lemon curd, który może być przechowywany w lodówce 2-3 dni.

Składniki

Ciasto:

200g masła
235g drobnego cukru
2 jajka
450g mrożonego szpinaku
235g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z 1 cytryny
1 1/2 łyżki miodu
szczypta soli

Krem cytrynowy:

krem cytrynowy z tego przepisu (lemon curd)
250g śmietany kremówki
1 3/4 łyżeczki żelatyny

Galaretka:

450g mrożonych truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
wrzątek

Śmietana:

300g śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 1/2 łyżeczki żelatyny

Ciasto: szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć. Piekarnik nagrzać do 175°C, dno formy o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać miód i skórkę z cytryny. Dodać jajka, jedno po drugim – kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę w trzech częściach na przemian ze szpinakiem (zaczynając i kończąc na mące). Wymieszać tylko do połączenia się składników. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa placki. Jeden z nich przełożyć z powrotem do foremki.

Krem cytrynowy. Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody (1-2 łyżki), wymieszać i odstawić do napęcznienia. Śmietanę ubić na pół-sztywno. Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki wody i podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!). Dodawać po łyżce lemon curd i dobrze wymieszać, cały czas podgrzewając. Masę zestawić z palnika i dodać ubitą śmietanę. Tężejącą masę przełożyć na placek i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Przygotować galaretkę. Truskawki przełożyć do garnuszka, dodać 2-3 łyżki wody i podgrzewać, aż truskawki się rozmrożą i zmiękną, następnie rozgnieść je widelcem lub zmielić blenderem. Dolać tyle wrzątku, aby łącznie było 500ml. Dodać galaretkę i żelatynę i dobrze wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylać delikatnie na masę cytrynową i odstawić do lodówki. Kiedy galaretka będzie już prawie zastygła, przykryć ją drugim plackiem ciasta.

Wierzch: żelatynę przełożyć do miseczki, zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem na pół-sztywno. Żelatynę rozpuścić w garnuszku z dodatkiem 2 łyżek wody, następnie dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Całość przełożyć na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).

Najlepiej kroić ogrzanym nożem.

SMACZNEGO!!!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *