Sezamowiec

Jakiś czas temu koleżanka przyniosła do pracy ciasto o nazwie „sezamowiec”. Skosztowałam i pomyślałam wtedy sobie, że chętnie sama zrobię takie ciasto. Stwierdziłam jednak, że sama je sobie wymyślę i połączę. Zdecydowałam, że nie będę robiła miodowych placków, a zastąpię je kruchymi. Nad kremem nie zastanawiałam się w ogóle, ponieważ wiedziałam, że zrobię mój ulubiony budyniowy i dodam do niego pastę sezamową, którą miałam właśnie w spiżarce. Karmel sezamowy musiał pojawić się bezwarunkowo. Chciałam też nieco przełamać słodycz kremu i karmelu, stąd na plackach pojawiła się odrobina dżemu porzeczkowego. I tak oto powstało pyszne ciacho.

Sezamowiec

Składniki

Ciasto:

415g mąki pszennej
2 jajka
250g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa sezamowa:

150g ziarna sezamu
2 łyżki miodu
100g masła
1/4 szklanki cukru

Krem:

5 żółtek
500ml mleka
130g cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej\
300g masła
3-4 łyżki pasty sezamowej

Dodatkowo:

2 łyżeczki dżemu z porzeczkowego

Sezamowiec a

Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej misy i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części, a każdą z nich owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Kiedy ciasto się chłodzi można przygotować budyń na krem. W tym celu mleko przelać do garnuszka, odlewając 1/4 szklanki i podgrzewać. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, którą rozprowadzić odlanym mlekiem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Mleko doprowadzić do wrzenia i do gotującego przelać masę żółtkową intensywnie mieszając. Cały czas mieszając podgrzewać jeszcze chwilę do uzyskania gęstego budyniu (czasem może potrwać to kilka minut). Gorącą masę nakryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać powierzchni budyniu – w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Foremkę o wymiarach 24x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Pierwszą część ciasta równomiernie rozłożyć na dnie foremki i piec przez około 15 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Kiedy drugi placek będzie w piecu, należy przygotować polewę sezamową. Do garnuszka przełożyć masło, miód i cukier. Rozpuścić, następnie dodać sezam, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. W tym czasie masa powinna nieco zgęstnieć.
Trzecią część ciasta również rozłożyć w foremce i wylać na nią gorącą polewę. Piec również przez około 15 minut. Wszystkie placki dobrze wystudzić.

Aby przygotować krem należy utrzeć masło na jasną i puszystą masę. Przez cały czas ucierając, powoli, łyżka po łyżce dodawać wystudzony budyń. Na końcu dodawać po łyżce pasty sezamowej.

Dwa placki bez karmelu bardzo cienko posmarować dżemem porzeczkowym. Układać warstwy: placek z dżemem, 1/2 kremu, placek z dżemem, 1/2 kremu, placek z karmelem. Całość schłodzić.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Sezamowiec

    • Dobrym substytutem będzie dobrze rozgnieciona chałwa z dodatkiem niewielkiej ilości śmietanki kremówki. Chałwę można też zmiksować blenderem, a kremówki dodać tyle, żeby powstała gęsta pasta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *