Rzeszowiak

To ciasto widniało na mojej liście „do zrobienia” już jakiś czas. Zaciekawił mnie jego wygląd, a potem skład. Białkowe ciasto fajnie kontrastuje z biszkoptem oraz warstwą mielonej kawy. Wypiek ten idealnie nadaje się na przyjęcia, kiedy chcemy zrobić wrażenie na gościach.

Rzeszowiak

Inspiracja: Rozczochrane Okruszki

Składniki

Ciasto białkowe:

7 białek
230g cukru pudru
170g mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt:

4 jajka
110g drobnego cukru
130g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 czubata łyżki mielonej kawy

Krem:

750g mleka
7 żółtek
4 1/2 łyżki mąki pszennej
2 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1/2 laski wanilii
450g masła

Do nasączenia:

200g cukru
200ml wody

Polewa:

125g masła
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki ciemnego kakao

Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną formę o wymiarach 38x25cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, ubijać na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Masę rozłożyć na blasze, pozostawiając nierówności. Posypać kawą.

Przygotować biszkopt. Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać bezpośrednio do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Biszkoptową masę rozłożyć na masie białkowej z kawą. Tutaj również zostawić nierówności. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut. Całkowicie wystudzić.

Przygotować budyń na krem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1/4 szklanki mleka oraz obie mąki. Dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z ziarenkami wanilii, zmniejszyć płomień i dodać masę żółtkową intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania ponownie zagotować. Bezpośrednio na powierzchni budyniu ułożyć folię spożywczą, co zapobiegnie powstaniu skorupki. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Masło utrzeć na puch. Łyżka po łyżce dodawać budyń i ucierać do uzyskania puszystego kremu.

Aby przygotować syrop do nasączenia należy umieścić cukier i wodę w garnuszku, wymieszać i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Odstawić do wystudzenia.

Ciasto przeciąć wzdłuż na dwa placki. Każdy z nich nasączyć syropem. Krem wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim. Można zostawić nieco kremu, aby posmarować wierzch.

Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku, rozpuścić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, po czym nieco przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Wstawić do lodówki, aby krem i polewa stężały. Najlepiej kroić ogrzanym nożem.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Rzeszowiak

    • Dziękuję 🙂 Ja korzystałam z przepis z bloga Rozczochrane Okruszki, co zresztą zaznaczyłam pod zdjęciem 🙂 Pozdrawiam 🙂

  1. wygląda cudnie! ale musi być bardzo kaloryczne 🙁 a może by tak zastąpić cukier stewią? ja używam Natusweet, chwalę sobie. Wypróbuję przepis właśnie z tym i mam nadzieję, że będzie pyszne

    • Dziękuję i owszem, jest kaloryczne 😀 Za stewią nie przepadam, ale jak najbardziej proszę spróbować i napisać, czy wyszło. Z pewnością będzie to wskazówka dla innych, którzy chcą „odchudzić” ciacha 🙂 Życzę udanych wypieków 🙂

      • Dam znać 🙂 a tej stewii do wypieków używam często i nie ma tej goryczki, co w innych, więc warto spróbować. Jak zrobię, to się pochwalę, jak wyszło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *