Przekładany placek figowy

Niedawno znalazłam w swoich zapasach paczuszkę suszonych fig, które kupiłam w celu wykorzystania ich podczas świąt Bożego Narodzenia. Niestety wtedy nie doczekały się swojej kolejki, dlatego postanowiłam zużyć je właśnie teraz. Wśród swoich zapisków znalazłam przepis na ciasto figowe, który mnie zainteresował. Podczas pieczenia, czy też przekładania ciasta, nie doceniłam go. Dopiero po skosztowaniu całości wyszło na jaw, że smakuje wprost wyśmienicie. Placek jest bardzo wilgotny, krem naprawdę mocno figowy, a pesteczki figi przyjemnie strzelają przy każdym kęsie. Może wyglądem całość nie powala, ale smakiem tak. Oczywiście jeśli ktoś lubi figi 😉

Ciasto figi

Składniki

Ciasto:

125g cukru pudru
75g czekolady
25g zmielonych migdałów bez skórki
4 jajka
100g suszonych fig
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem:

375ml mleka
35g cukru
35g cukru pudru
1 budyń śmietankowy
125g miękkiego masła
skórka otarta z jednej pomarańczy
150g suszonych fig
1 łyżka rumu

Opcjonalnie:

garść rodzynek

Ciasto figowe

Wykonanie:

1. Figi zalać gorącą wodą i moczyć około 60 minut. Osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
2. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
4. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę.
5. Dodać czekoladę, migdały i figi i dobrze wymieszać.
6. Przelać do tortownicy i piec przez około 50 minut (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić.
7. Przygotować krem: figi zalać gorącą wodą, moczyć około 60 minut, osuszyć i zmielić.
8. Odlać 125ml mleka i wymieszać w nim proszek budyniowy.
9. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać chłodne mleko z proszkiem budyniowym i ugotować gęsty budyń. Całkowicie wystudzić.
10. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
11. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, dokładnie miksując po każdej dokładce.
12. Dodać zmielone figi, skórkę z pomarańczy i rum. Dokładnie wymieszać.
13. Placek figowy przekroić wzdłuż na dwie części. Przełożyć kremem zostawiając część do dekoracji.
14. Można posypać rodzynkami.

Figowe ciasto

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Przekładany placek figowy

    • Dokładnie tak. W tym cieście nie ma mąki.
      Ciasto nie wygląda tak jak większość innych. Jest dość płaskie po upieczeniu i zbite. Ale jest pyszne. Jeśli ktoś lubi figi oczywiście. Na prawdę polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *