Przekładane ciasto z Prince Polo

Dzisiejsze ciasto to propozycja dla tych, którzy lubią wykorzystywać popularne słodycze w wypiekach.
Składa się ono z delikatnego i wilgotnego biszkoptu kakaowego, puszystego kremu budyniowego i placka z batoników Prince Polo, kokosu i orzechów. Palce lizać!
Mój biszkopt był na tyle gruby, że dało się go przekroić wzdłuż, ale nie jest to konieczne. Jeśli macie większą blaszkę, spokojnie można ubiec jeden cieńszy placek i wyłożyć na niego cały krem, lub ograniczyć się do zrobienia kremu z połowy porcji.
Przy przygotowaniu kremu należy pamiętać o tym, żeby dokładnie zmiksować masło z budyniem, ponieważ w przeciwnym razie, krem będzie nieco „ciągnący”, a tym samym trudniejszy w rozsmarowaniu.

ciasto z prince polo

Składniki

Biszkopt:

8 jajek
135g cukru pudru
150g mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

750ml mleka
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
250g miękkiego masła

Placek z Prince Polo:

2 Prince Polo XXL lub inne batoniki w czekoladzie
100g posiekanych orzechów włoskich
100g kokosu
5 białek
7 łyżek cukru

Dodatkowo:

2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
100g mlecznej czekolady

Wykonanie:

1. Prostokątną blachę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić.
3. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
4. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i ubijać do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.
5. Dodawać po jednym żółtku i miksować na wolnych obrotach, lub wymieszać drewnianą łyżką.
6. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
7. Masę przelać do blaszki i piec przez około 15-20 minut. Będzie to zależało od wielkości Waszej blaszki. Im grubsze ciasto, tym nieco dłużej będzie się piekło.
8. Po upieczeniu, ciasto wystudzić.
9. Przygotować placek z prince polo: białka ubić, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubijać do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.
10. Prince Polo pokroić na kawałeczki i dodać do piany razem z orzechami i kokosem. Delikatnie wymieszać.
11. Masę przelać do blaszki i piec przez 20 minut. Wystudzić.
12. Przygotować krem: Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, po czym przelać do niego mleko z budyniem intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania, podgrzewać tak długo na wolnym ogniu, aż masa uzyska konsystencję gęstego budyniu. Gorący budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstaniu „skorupy”. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
13. Masło ucierać aż stanie się puszyste i jasne. Cały czas miksując, dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu. Po każdej łyżce należy dokładnie zmiksować, aby budyń z masłem dokładnie się połączył.
14. Jeśli biszkopt jest wystarczająco gruby, przekroić go wzdłuż. Jeden placek włożyć z powrotem do blaszki, posmarować go dżemem, nałożyć na niego 1/2 kremu i przykryć drugim biszkoptowym plackiem. Nałożyć na niego resztę kremu i przykryć plackiem z prince polo. Trzeba obchodzić się z nim bardzo delikatnie, ponieważ lubi się kruszyć.
15. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i oblać nią wierzch ciasta.
16. Całość przykryć folią i schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Przekładane ciasto z Prince Polo

  1. Ciasto jest niesamowite:) przepis idealny . Nie jestem specjalistka w wypiekach ale dzisiaj na pewno bedą owacje na stojąco..dziękuję za przepisy sa super 🙂

  2. Blaszka jest za duża – w tym wymiarze biszkopcik wychodzi dość skąpy. Wafelków w ogóle nie czuć. Generalnie ciasto jest naprawdę smaczne, ale nie warte pracy, które trzeba w nie włożyć i ceny:)

  3. Ciasto rewelacyjne. Jak najbardziej na dużą prostokątną blachę. Ciasto po złożeniu jest wysokie.Biszkopt bardzo puszysty. Polecam – bardzo smaczne i jak określili moi znajomi świąteczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *