Pijany słonecznik

Kolejne ciasto, w którym zakochałam się od pierwszego kęsa kiedy to koleżanka uraczyła mnie kawałkiem na swoich urodzinach. Do tamtej pory nie przekonywało mnie w ogóle. Nie przepadam szczególnie za łuskanym słonecznikiem, więc absolutnie nie spodziewałam się takiego smaku. Fantastyczne połączenie biszkoptu, kremu krówkowego i słonecznika, uwieńczone herbatnikami zanurzonymi w alkoholu. Pychota!!!
Oryginalny przepis pochodzi z książki „Przepisy Siostry Anastazji 100 nowych przepisów”

słonecznik

Składniki

Biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Słonecznik:

400g słonecznika łuskanego
4 łyżki mleka
125g masła

Krem:

500g masła
puszka masy kajmakowej

Dodatkowo:

około 150g herbatników
100ml wódki

Polewa:

75g gorzkiej czekolady
75g mlecznej czekolady
150g śmietany kremówki 36%

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180C. Prostokątną formę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Ubijać do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy.
4. Dalej miksując na niskich obrotach, dodawać po jednym żółtku.
5. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać bezpośrednio do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
6. Masę przełożyć do formy i piec około 30 minut. Całkowicie wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
7. Przygotować słonecznik: blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
8. Masło roztopić, dodać słonecznik i mleko i smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie masę przełożyć na przygotowaną blaszkę, wstawić do piekarnika i uprażyć na złoty kolor od czasu do czasu mieszając. Całkowicie wystudzić.
9. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać masę kajmakową i dokładnie utrzeć.
10. Do masła dodać słonecznik i dokładnie wymieszać.
11. Układać warsty: biszkopt, krem, biszkopt krem.
12. Na płaski talerzyk wylać wódkę. Zanurzać w niej herbatniki z jednej i z drugiej strony, a następnie układać je na górnej warstwie kremu.
13. Przygotować polewę: kremówkę podgrzać na wolnym ogniu prawie do wrzenia. Dodać pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Ciepłą polewę wylać na ciasto, rozsmarować.
14. Całość wstawić do lodówki, jednak pół godziny przed podaniem ciasto należy wystawić do temperatury pokojowej. Będzie smaczniejsze.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Pijany słonecznik

  1. Witaj serdecznie. Mam zamiar z korzystać z Twojego przepisu, ale nie odpisałaś rozmiarów formy lub blachy na której piec biszkopt. Przepis brzmi apetycznie. Pozdrawiam serdecznie.

    • No tak, pisząc przepis zostawiłam miejsce, aby zmierzyć foremkę i oczywiście zapomniałam uzupełnić. Foremka powinna mieć wymiary 28x36cm. Życzę udanych wypieków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *