Pijany Izydor

Pijany Izydor to ciasto zdecydowanie tylko dla dorosłych. Ogromna ilość alkoholu całkowicie tłumaczy pierwszą część jego nazwy. Z drugą mam większy problem :P Poszczególne warstwy to ciacho kakaowo-orzechowe, orzechy nasączone morzem alkoholu i fantastyczny krem czekoladowy. Wszystko razem tworzy wysokoprocentową, ale wyśmienitą całość. Gdyby kogoś jednak przerażała ilość dodanego alkoholu myślę, że spokojnie można go dodać mniej. Ważne jest jednak to, aby orzechy stanowiły masę, a nie sypały się.

Pijany Izydor

Składniki

Ciasto:

5 jajek
150g cukru
150g masła
2 łyżki kakao
100g zmielonych orzechów włoskich
50g mąki
1/2 łyżeczki sody
dżem brzoskwiniowy

Masa orzechowa:

400g zmielonych orzechów włoskich
250ml wódki
250ml rumu

Masa czekoladowa:

3 jajka (dokładnie umyte i sparzone)
150g cukru
200g masła
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao

Wykonanie:

1. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować cienko masłem. Piekarnik nagrzać do 200°C.
2. Oddzielić żółtka od białek.
3. Mąkę, kakao i sodę wymieszać, przesiać i odstawić.
4. Masło utrzeć na puch, dodać cukier i ponownie utrzeć.
5. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku.
6. Wsypać przesianą mąkę, dodać orzechy. Dokładnie wymieszać.
7. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
8. Masę przelać do tortownicy i piec przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
9. Przygotować masę orzechową: orzechy wymieszać z wódką i rumem. Odstawić.
10. Przygotować krem: jajka utrzeć z cukrem nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Ucierać do momentu, aż jajka znacznie zwiększą swoją objętość i uzyskamy gładki i gęsty krem. Wystudzić do temperatury pokojowej.
11. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
12. Masło utrzeć na puch.
13. Cały czas miksując, stopniowo dodawać krem z jajek.
14. Dodać kakao i czekoladę, utrzeć na gładki krem.
15. Ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki. Każdy z nich posmarować dżemem brzoskwiniowym.
16. Układać warstwy: placek, 1/2 masy orzechowej, 1/3 kremu, placek, 1/2 masy orzechowej, 1/3 kremu.
17. Resztą kremu posmarować boki ciasta i obsypać mielonymi orzechami. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!!!


9 Responses to Pijany Izydor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>