Orzechowiec z kremem grysikowym

Jakiś czas temu koleżanka z pracy pożyczyła mi swój bardzo stary zeszyt z przepisami. Byłam zachwycona jego pożółkłymi kartkami, brązową okładką i blednącym miejscami tuszem. Znalazłam tam mnóstwo bardzo ciekawych przepisów, a każdy z nich opatrzony był datą i miejscem, w którym właścicielka zeszytu jadła dane ciasto, czy potrawę. Coś wspaniałego. Wiele z tych receptur skopiowałam i schowałam do teczki, żałując ogromnie, że ja nie posiadam takiego zeszytu. Owszem, mam kilka, do których wklejam różne wycinki z gazet i wpisuję różne przepisy, ale taki stary zeszyt, z przepisami babci, mamy, cioć, to coś, czym zawsze się zachwycam. Tym bardziej, że takie stare, sprawdzone przepisy zazwyczaj okazują się najlepsze. Dzisiejsze ciasto inspirowane jest właśnie jedną z receptur z tego zeszytu – zmieniłam jedynie krem i dodałam polewę. Kiedy przeczytałam samą nazwę, od razu wiedziałam, że będę musiała je zrobić. Uwielbiam wszystko, co ma w sobie orzechy. Zdecydowałam, że zamiast kremu maślanego, zrobię grysikowy, który jest zdecydowanie lżejszy, no i uwielbiam jego konsystencję – jest taka kremowa i rozpływająca się w ustach. Świetnie komponuje się z orzechowym ciastem. Postanowiłam również urozmaicić nieco smak za pomocą masy kajmakowej. Wyszło pysznie, ciasto bardzo dobrze się kroi i pięknie wygląda po przekrojeniu. Polecam, bo naprawdę warto.

Orzechowiec z kremem grysikowym

Składniki

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

300g mąki krupczatki
300g cukru pudru
150g orzechów włoskich
200g masła
6 jajek
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
30g proszku do pieczenia (duża paczka)

Krem grysikowy:

500ml mleka
4 łyżki kaszy manny
5 żółtek
150g cukru
2 1/2 łyżki mąki pszennej
1/2 laski wanilii
300g masła
3-4 łyżki masy kajmakowej

Polewa z mlecznej czekolady:

120g mlecznej czekolady
60g masła

Polewa z białej czekolady:

60g białej czekolady
30g masła

Orzechy zmielić i uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zacznie się unosić orzechowy zapach. Należy uważać, żeby nie zrumienić orzechów zbyt mocno – wtedy będą gorzkie. Przełożyć na talerzyk i wystudzić. Mąkę wymieszać i proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną formę o wymiarach 24x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować ciasto. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dołożyć zmielone, uprażone i wystudzone orzechy oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki dokładnie rozprowadzić po masie. Miksując na najniższych obrotach, dodawać stopniowo i na przemian mąkę i śmietanę, zaczynając i kończąc na mące. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z masą w dwóch częściach: najpierw 1/3 piany, wymieszać, potem reszta. Pianę należy wmieszać bardzo delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić na 15 minut w formie, następnie razem z papierem przełożyć ciasto na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować krem. Większość mleka przelać do garnuszka (pozostawić mniej więcej 1/3 szklanki), dodać ziarenka wanilii oraz wrzucić wyłuskaną laskę, zagotować. Laskę wanilii usunąć i do gotującego się mleka wsypać kaszę manną i pogotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż kaszka stanie się miękka, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, dodać pozostałe mleko i mąkę. Dokładnie wymieszać. Kiedy kaszka będzie już miękka, przelać do niej masę żółtkową i intensywnie mieszając gotować do uzyskania gęstej masy. Przykryć folią spożywczą, która zapobiegnie powstaniu skorupki i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć na puch i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony grysik, dobrze miksując po każdej dokładce. Krem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać masę kajmakową i dobrze zmiksować.

Wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na trzy równe placki. Układać warstwy: placek, krem kajmakowy, placek, krem biały, placek. Aby ułatwić sobie tę czynność, ciasto można składać w foremce. Wstawić do lodówki.

Przygotować polewę. Mleczną czekoladę razem z masłem podzielonym na kawałeczki rozpuścić w kąpieli wodnej (ułożyć żaroodporne naczynie na garnuszku z lekko gotującą się wodą i delikatnie mieszać zawartość, do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Naczynie jednak nie może dotykać powierzchni wody). To samo zrobić z czekoladą białą. Polewę mleczną wylać na ciasto i równo rozsmarować. Następnie białą polewą robić kleksy i za pomocą wykałaczki zrobić „esy-floresy”. Wstawić z powrotem do lodówki do zastygnięcia.

SMACZNEGO!!!


7 thoughts on “Orzechowiec z kremem grysikowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *