Miodownik

Dziś przedstawiam Wam ciasto, bez którego żadne święta w moim domu nie mogą się odbyć. W ubiegłym roku musiałam upiec aż 8 blach, ponieważ każdy chciał mieć jedną na swoim stole. Pyszne, miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym, a całość pokryta jest orzechowo-miodowym karmelem. Jest to wypiek, który lubi trochę postać przed podaniem. Najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu. Wtedy placki skruszeją i nabiorą pełni smaku. Sugeruję, żeby przygotowanie ciasta zacząć od ugotowania budyniu. Musi on całkowicie wystygnąć, a to zabiera sporo czasu.

rp_Miodownik-m-1024x768.jpg

Składniki

Ciasto:

500g mąki tortowej
200g masła
200g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

200g obranych orzechów włoskich
100g cukru
120g masła
2 łyżki miodu

Krem budyniowy:

2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
250g masła

Dodatkowo:

dżem śliwkowy

Wykonanie:

1. Przygotować budyń: 2 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Budyniowy proszek wymieszać z pozostałym mlekiem i przelać do gotującego się mleka intensywnie mieszając do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Należy uważać, by się nie przypaliła.
2. Gorący budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstaniu „skorupy” na budyniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
3. Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 35x24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Przygotować ciasto: mąkę przesiać z sodą oczyszczoną. Dodać masło i razem przesiekać nożem.
5. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części.
6. Jedną częścią ciasta wylepić dno blaszki i piec przez 15 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
7. Przygotować masę orzechową: masło, miód i cukier rozpuścić w garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając. Kiedy kryształki cukru znikną, dodać posiekane orzechy włoskie i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Należy cały czas mieszać, aby masa się nie przypaliła.
8. Trzecią część ciasta przełożyć na blachę i polać gorącą masą orzechową, którą należy równomiernie rozłożyć. Przy tej czynności należy zachować dużą ostrożność, ponieważ karmel jest bardzo gorący. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
9. Placki pozostawić do całkowitego wystudzenia.
10. Przygotować krem: masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Po każdej łyżce miksować tak długo, aż budyń dokładnie połączy się z masłem.
11. Jeden placek ciasta włożyć do blaszki, posmarować cienko dżemem śliwkowym i wyłożyć 1/2 kremu. Przykryć kolejnym plackiem, również posmarować go dżemem, a następnie kremem. Przykryć wszystko plackiem z masą orzechową, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

33 thoughts on “Miodownik

  1. Wśród wielu przepisów na miodownik,jakie napotkałam na stronie internetowej,ten wydawał mi się najlepszy i moja intuicja jak zwykle nie zawiodła.
    Polecam wszystkim – miodownik jest pyszny i ci,którzy mieli okazję u mnie próbować,mówili,że super,wyśmienity itd.
    Polecam – nie jest zbyt pracochłonny,robi się szybko i efekt znakomity.
    SMACZNEGO !!!!!

    • Bardzo dziękuję za ten komentarz 😀 Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i że wszystkim smakowało 😀 Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z bloga. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Witam.Pani blog jest dla mnie inspiracją jeśli chodzi o pieczenie ciast.Bardzo polubiłam tą strone i często tu zglądam szukajać nowych przepisow.Jesli chodzi o ciasto miodownik to jest przepyszny.Robilam pierwszy raz i wszyscy byli zachwyceni.

  3. Witam.Pani blog jest dla mnie inspiracją jeśli chodzi o pieczenie ciast.Bardzo polubiłam tą strone i często tu zglądam.Pozdrawiam serdecznie.Co do miodownika to śmiało moge powiedzieć ,że jest przepyszny.

  4. Czy u góry jest masa kajmakowa? czy tylko ciasto z orzechami?
    Jestem początkująca, ale mam nadzieję że mi wyjdzie 🙂
    Pozdrawiam

    • Górny placek to ciasto z masą orzechową. Masy kajmakowej nie dodajemy. Trzymam mocno kciuki, żeby się udało. Wszystkie czynności opisane są w przepisie, ale gdybyś miała jakieś pytania, to chętnie pomogę. Czekam na relację po upieczeniu 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Całość zawinąć w folię i odstawić do lodówki. Może nieco zmięknie pod wpływem kremu. A jeśli nie, to kroić dobrze schłodzone ciasto bardzo ostrym nożem. Pozdrawiam 🙂

      • Dziękuję za szybką odpowiedz 😉 ciasto w lodówce już czeka 😉 tylko obawiam się masy, wyszła nie bardzo gęsta. Czy taka ma być? Zobaczymy jutro 😉

        • Masa zgestniala 😉 bardzo dobre ciasto, ale następnym razem dam mniej cukru, bo jest bardzo słodkie. Ale sama nazwa wskazuje,ze takie powinno byc.

          • Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i że smakuje 🙂 Powinno być słodkie, ale oczywiście można zmniejszyć ilość cukru. To zależy od tego kto co lubi. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *