Kora makowa

Kolejne ciasto z „wkładką”, bo tak nazywam placki, które znajdują się pomiędzy biszkoptem a kremem. Jasny biszkopt przełożony kremem budyniowym z makową wkładką. Przepis, który dostałam od Pani Eli (dziękuję) wymagał zrobienia kremu na jajkach i taki też widoczny jest na zdjęciu. Jednak jak najbardziej można zrobić krem budyniowy. Poniżej podaję obie możliwości. Takie ciasto świetnie będzie się nadawało na wszelkie okazje i również dobrze się sprawdzi w roli tortu.

kora makowa

Składniki

Biszkopt:

6 jajek
150g drobnego cukru
200g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Kora:

400g maku
400g drobnego cukru
400g białek
1 łyżeczka cukru waniliowego

Krem budyniowy:

500ml mleka
150g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
250g masła

lub
Krem na jajkach:

3 jajka
250g masła
4-5 łyżek drobnego cukru

Polewa:

125g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Prostokątną formę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek, po czym białka ubić z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy i ubijać do momentu uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Dodawać po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Całość przelać do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut. Całkowicie wystudzić (najlepiej całą noc).

Przygotować korę: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy i, podobnie jak przy biszkopcie, ubijać do uzyskania błyszczącej, sztywnej masy. Dodać mak i dobrze wymieszać. Całość przełożyć do formy i piec przez około 30-40 minut. Wystudzić.

Jeśli przygotowujemy krem budyniowy to: odlać 125ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Rozprowadzić ją odlanym mlekiem, a następnie dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Gotową masę przelać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Przykryć go folią spożywczą tak, aby ta dotykała jego powierzchni i całkowicie wystudzić. Zapobiegnie to powstaniu „kożucha” na budyniu. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń i dobrze miksować po każdej dokładce, aby budyń połączył się z masłem.

Jeśli zdecydowaliście się na krem na jajkach, to: jajka z cukrem ubić na parze na jasną i puszystą masę. Powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Mało utrzeć na puch i stopniowo dodawać masę jajeczną. I gotowe. Pamiętajcie, że jajka muszą być dokładnie umyte i sparzone przed rozpoczęciem pracy. Ja zawsze robię to w ten sposób: do garnuszka nalewam wrzącej wody, po czym na sitku zanurzam w niej umyte jajka (muszę się całe zanurzyć) i czekam 10 sekund, następnie wyjmuję je i osuszam.

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki. Układać warstwy: biszkopt, 1/2 kremu, kora makowa, 1/2 kremu, biszkopt.
Przygotować polewę: masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciepłą polewą polać ciasto i zostawić do zastygnięcia.

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Kora makowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *