Karpatka

Dzisiejszy przepis to smak mojego dzieciństwa i ferii spędzanych u cioci na wsi. To właśnie ta ciocia pokazała mi jak upiec moje pierwsze ciasto i od tego wszystko się zaczęło 🙂 Karpatka, która jest dzisiejszym bohaterem, dla mnie jest najlepsza na świecie. Pamiętam jak ciocia piekła ciasto w takim niewielkim piekarniku i pamiętam też to wyczekiwanie na moment, kiedy w końcu będzie można się wgryźć w kawałek i wyjeść cały krem 🙂
Tradycyjne ciasto ptysiowe, przełożone jest pysznym kremem budyniowym. Niby taka prosta rzecz, a jaka pyszna. Polecam!!!

karpatka

Składniki

Ciasto:

125g masła
250ml wody
szczypta soli
5 jajek
130g mąki pszennej

Krem:

500ml mleka
125g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła

Dodatkowo:

cukier puder

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dwie prostokątne blachy o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Masło, wodę i szczyptę soli zagotować.
3. Dalej podgrzewając na wolnym ogniu, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż z masy powstanie kula, a ciasto łatwo będzie odchodziło od brzegów garnuszka i łyżki. Ściągnąć z ognia i wystudzić.
4. Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą.
5. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do blaszek i piec przez około 25-30 minut.
6. Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę lub na czystą ściereczkę do wystudzenia.
7. Przygotować krem: odlać 125ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią.
8. Do odlanej części mleka dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Masę wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając i ugotować gęsty budyń. Całkowicie wystudzić.
9. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie zmiksować po każdej dokładce.
10. Cały krem wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim, docisnąć, wstawić do lodówki.
11. Tuż przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

skomentuj

Print Friendly, PDF & Email

13 thoughts on “Karpatka

  1. No i jest problem. Chcę zrobić, ale nie mogę, bo w składnikach ciasta nie jest podane ile mąki potrzeba… wsypałam 250 g – tyle ile wody. – 1 szklanka, mam nadzieję, że wyjdzie. Proszę o poprawienie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *