Herbatnikowe ciasto z kremem chałwowym

Od jakiegoś czasu jestem wielką miłośniczką chałwy. Szczególnie zasmakowała mi w kremie budyniowym, który przygotowałam do babeczek. Tym razem postanowiłam wykorzystać ten sam krem i przełożyć nim herbatniki. Powstało bardzo smaczne ciacho bez pieczenia i bez większego wysiłku. Bardzo łatwo się kroi i ładnie wygląda.

Przekładane z chałwą

Składniki:

około 150g herbatników

Krem:

250ml mleka
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
3 żółtka
1 czubata łyżka mąki pszennej
60g cukru
150g masła
100g chałwy o smaku kakaowym
50ml śmietanki kremówki
1 łyżka gorzkiego kakao

Dodatkowo:

250ml śmietanki kremówki 36%
1 śmietan fix
1-2 łyżki cukru pudru

Przygotować krem. Do garnuszka wlać 3/4 szklanki mleka, dosypać cukier waniliowy i zagotować. W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać pozostałe mleko i mąkę i dobrze wymieszać. W masie nie może być grudek. Masę z żółtkami przelać do gotującego się mleka i cały czas mieszając ugotować budyń. Jeszcze gorący nakryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do wystygnięcia. Folia zapobiegnie powstaniu kożucha. Chałwę pokruszyć i przełożyć do garnuszka. Wlać śmietankę i podgrzewać tak długo, aż chałwa całkowicie się rozpuści. Gdyby pozostały drobne kawałki, które nie chcą się rozpuścić, można całość przetrzeć przez sito. Wystudzić. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Dodać rozpuszczoną chałwę i kakao i dobrze zmiksować.

Kwadratową foremkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć folią spożywczą. Ułatwi to wyciągnięcie gotowego ciasta. Na dnie foremki ułożyć jedną warstwę herbatników, a na herbatniki wyłożyć część kremu i wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników i kolejną warstwą kremu. Kontynuować przekładanie aż zużyjemy cały krem. Zakończyć herbatnikami. Przy układaniu herbatników należy pamiętać o tym, by każdą warstwę układać w innym kierunku niż poprzednią.

Śmietankę ubić ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować ciasto. Wstawić do lodówki.

z chałwą

SMACZNEGO!!!

skomentuj

Print Friendly, PDF & Email

18 thoughts on “Herbatnikowe ciasto z kremem chałwowym

    • To znaczy, że jeśli pierwsza warstwa jest ułożona z góry na dół, to druga powinna biec z boku do boku. I tak na zmianę. Zrobiłam na szybko rysunek. Pozdrawiam 🙂
      DSCN4723

  1. aaaaaaaaaaaa, rozumiem, tylko po co? a jak ułożę wszystkie normalnie, to nie latwiej bedzie kroić ? jutro robię !

    • Jak wszystkie warstwy herbatników będą ułożone w tą samą stronę, to wtedy jest szansa, że po przekrojeniu nie będzie ich widać w ogóle, jeśli trafi się w przerwę między ciastkami. Ale to oczywiście jest tylko sprawa wyglądu – smaku to nie zmieni 😛 A ciasto i tak kroi się bardzo łatwo, bo herbatniki nieco miękną pod wpływem kremu. Życzę więc powodzenia i proszę o opinię po konsumpcji 🙂

  2. hmmmm,zrobiłam i powiem tak:
    150 g herbatników czyli 15 sztuk, to jest wyłożenie dwóch warstw blaszki 24×24 -ja robiłam.
    kupiłam 4 paczki herbatników i mi zabrakło.
    100 g chałwy to stanowczo za mało, ja uzylam 300.
    proporcje są z kosmosu, a smak? dowiem się jutro albo wieczorem.

    • Przepis podany jest na blaszkę o wymiarach 20x20cm, więc trudno się dziwić, że na większą herbatników było za mało. Proporcje podałam dokładnie takie, jakich ja użyłam do wykonania ciasta ze zdjęcia i w moim przypadku chałwy było wystarczająco dużo. To zależy od tego kto co lubi. Ale bardzo dziękuję za komentarz, przy najbliższej okazji sprawdzę przepis ponownie. Mam nadzieję, że mimo wszystko będzie smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. jutro dam znać, bedzie , bedzie bo chałwa to jest rzecz cudowna!!!
    kilogramami moglabym jesc ją ;-);-);-);-);-)

  4. a więc tak, moje podsumowanie, krem chałwowy smaczniejszy jest na biszkopcie. nie da sie jeśc ani łyzeczka ani w ręku, ciastka są za twarde. pozdrawiam.

  5. Ciasto stało całą noc w lodówce, a ciastka bardzo twarde!!!!!!!~nie można pokroić!!!! w smaku też żadna rewelacja!!!!! można powiedzieć bebebe!!!!!

    • Hm, w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzić jeszcze raz przepis i to jak najszybciej. Jeśli będzie trzeba, to wprowadzę zmiany. Pozdrawiam.

  6. Zrobiłam to ciasto w tym roku na Boże Narodzenie. Super! Rewelacja! Dla mnie najsmaczniejsze cisto na stole. Masa biała to najsmaczniejszy jasny krem, jaki miałam okazję próbować i bardzo pasuje do warstwy chałwowej (która dosłodziłam 1 łyżką cukru). Dodam ciasto do listy moich hitów. Proszę o więcej takich smacznych i prostych przepisów!!!

    • Bardzo się cieszę, że tak smakowało 🙂 Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów z bloga. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *