Ciasto Toffi

Myślę, że tego ciasta nie trzeba nikomu przedstawiać. Różne jego wersje można znaleźć w wielu gazetach i na wielu blogach. Dzisiejszy przepis dostałam od koleżanki z pracy, Basi. Basiu, dziękuję 🙂 Miodowe ciasto, przekładane kremem budyniowym, masą kajmakową, herbatnikami i polane czekoladowym ganache. Idealny deser w mroźny zimowy dzień.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, kiedy placki miodowe dobrze skruszeją.

Ciasto toffi

Składniki

Ciasto:

260g mąki
50g cukru pudru
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
125g masła

Krem:

500ml mleka
65g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
250g masła

Dodatkowo:

około 200g herbatników
puszka masy krówkowej

Polewa:

150g czekolady
150g śmietanki kremówki

Wykonanie:

1. Prostokątną blachę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część kolejno przenosić do formy i piec przez 15 minut.
3. Przygotować krem: odlać 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem.
4. Odlane mleko wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i budyniem. Intensywnie mieszając przelać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Całkowicie wystudzić.
5. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń i dokładnie miksować po każdej dokładce. Gotowy krem podzielić na 2 części.
6. Układać warstwy: placek, krem, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, krem, placek.
7. Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać aż powstanie gładka i jednolita masa.
8. Polewę lekko przestudzić i oblać nią ciasto. Wstawić do lodówki.

SMACZNEGO!!!

skomentuj


39 thoughts on “Ciasto Toffi

  1. Witam,dzisiaj upiekłam to pyszności i muszę przyznać ciasto rewelacyjne.
    Placki wbrew temu ,że z miodem to wcale nie są twarde pierwszego dnia,polecam gorąco 🙂

  2. Czailam sie na to ciasto juz jakis czas. Nareszcie pojawiła sie odpowiednia okazja (przyjecie). Troszkę pozmieniałam na swój gust (nigdy nie piekę dokładnie według przepisu) przelezalo noc w lodówce iiii zniknęło w przeciagu 15 minut na przyjęciu. Wszyscy byli zachwyceni 🙂 ja również. Przepyszne ciasto godne polecenia 😉

  3. Ciasto rewelacja! Wyszło wyśmienicie! Przepis dokładnym precyzyjny, nawet wielkość blaszki podana! To moje drugie ciasto z Twoich przepisów – oba udane;) w kolejce czekają już kolejne;)

    • Można rozwałkować, ale ja zawsze rozkładam je palcami. Jeśli zaczyna się kleić, to obsypuję dłonie mąką i wtedy jest łatwiej.

  4. Robiłam te ciasto pare razy jest pycha:).. mam jednak pytanie
    W Nowm domu nie mam Godzie przechować
    po za balkonem jak mocno zakryje ( food foil) czy zmięknie chociaż nie będzie miało
    Dużo dostępu do powietrza ?
    Dziękuje !!!

  5. Podczas robienia ciasta myślałam, że nic z tego nie będzie. Placek cienki, kleił się do rąk, krem twardy i mało smaczny a na dodatek ja nie należę do tych utalentowanych, ale nie poddałam się i… wyszło wyśmienicie!!! Idealnie! Rodzina zachwycona. Ciasto podobno najlepsze trzeciego dnia, ale u mnie nie doczekało;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *