Ciasto Rybie Łuski

Szukając inspiracji do kolejnego wypieku, przeglądałam jedenastoletnią gazetkę z przepisami i trafiłam na przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie „rybie łuski”. Pomyślałam sobie, że to może być ciekawe, więc przystąpiłam do czynu, zmieniając nieco przepis. Do momentu tworzenia tytułowych „łusek” wszystko szło jak zwykle. Jednak ta ostatnia czynność do granic możliwości wykorzystała moją cierpliwość. Efekt końcowy jest dość ciekawy, natomiast nie jestem przekonana, że kolejny raz chcę układać te wszystkie łuski. Być może lepiej, a na pewno szybciej będzie, jeśli zetrę łuskową masę na tarce 😛 Ciasto zdecydowanie dla osób cierpliwych.

Rybie łuski

Inspiracja: Ciasta na stół marzec-kwiecień 2/27/2003

Składniki

Biszkopt:

3 jajka
75g drobnego cukru
100g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Krem:

500ml mleka
5 żółtek
150g curku
3 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 laski wanilii
300g masła

Dodatkowo:

150g rodzynek
100ml rumu

Do nasączenia:

50g cukru
50ml wody
2 łyżki rumu

Rybie łuski:

250g mleka w proszku
1/2 szklanki cukru pudru
1 1/2 łyżki kakao
150g miękkiego masła

Rodzynki wypłukać, przełożyć do miseczki i zalać rumem. Szczelnie zakryć i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Standardowo, przygotowanie tego typu ciast zaczynam od budyniu. Mleko przelać do garnuszka, odlewając mniej więcej 1/3 szklanki. Do garnuszka dodać również ziarenka z 1/2 laski wanilii, oraz samą laskę. Zagotować. W międzyczasie, żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać odlane mleko i wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Z gotującego się mleka wyciągnąć laskę wanilii, i intensywnie mieszając wlewać masę żółtkową. Przez cały czas mieszać i podgrzewać, aż do uzyskania budyniu. Może to potrwać kilka minut. Zestawić z ognia i powierzchnię budyniu przykryć folią spożywczą, co zapobiegnie powstaniu kożucha. Wystudzić.

Przygotować biszkopt. Prostokątną formę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy będą już spienione, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Kiedy masa będzie już sztywna i błyszcząca, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i ekstrakt waniliowy. Odłożyć mikser i bezpośrednio do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia w dwóch częściach. Delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Foremkę unieść 10cm nad blat i kilka razy upuścić. W ten sposób pęcherzyki powietrza w cieście wypłyną na wierzch i pękną, a w upieczonym biszkopcie nie będzie dziur. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.

Przygotować krem. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń cały czas dokładnie miksując. Rodzynki odsączyć z rumu, dodać do kremu i wymieszać.

Aby nasączyć biszkopt, należy przygotować syrop. W tym celu przełożyć do garnuszka cukier i wodę, wymieszać, zagotować i gotować 3-4 minuty. Na powierzchni cały czas powinny być widoczne pęcherzyki powietrza. Wystudzić. Do chłodnego syropu dodać rum i wymieszać.

Biszkopt nasączyć syropem, rozsmarować na nim cały krem z rodzynkami.

W celu przygotowania rybich łusek należy zagnieść mleko w proszku, cukier puder i masło. Podzielić masę na trzy części. Do jednej z nich dodać 1 łyżkę kakao, do drugiej 1/2 łyżki kakao, a trzecią zostawić białą. Z masy formować małe kuleczki, spłaszczać je, aby uzyskać okrągłe placuszki i układać na kremie, aby uformować wzór rybich łusek.

Rybie łuski a

SMACZNEGO!!!

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Ciasto Rybie Łuski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *